RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gi oss ungdomsgarantien nå!

Sist oppdatert:
Regjeringen lovte i Soria Moria-erklæringen å innføre en ungdomsgaranti, men den har ikke blitt innført enda. Fagforbundet Ungdom krever at regjeringen innfører garantien nå.

(YEYE): Da statsminister Jens Stoltenbergs regjering begynte i 2005, la de frem den såkalte «Soria Moria-erklæringen». I den lover regjeringen å innføre en ungdomsgaranti. Ungdomsgarantien garanterer deg som er under 25 år rett til jobb, utdanning eller arbeidsmarkedstiltak. Men fortsatt har ikke regjeringen innfridd løftet de ga til ungdommen.

En forskningsrapport som Arbeids- og inkluderingsdepartementet bestilte og fikk i februar 2006 viste at ungdomsgarantien på midten av 1990-tallet bidro til å redusere arbeidsledigheten blant ungdom.

- Skuffet over regjeringen
Leder for Fagforbundet Ungdom, Linn Hemmingsen, er skuffet over at regjeringen bruker så lang tid på det hun mener er at av regjeringens viktigste løfter. – Jeg synes det er veldig sløvt av regjeringen. De har tross alt dårlig tid. Til høsten legges denne regjeringens siste statsbudsjett frem, og der må garantien komme med. Jeg har ingen forståelse for at dette skal ta så lang tid, sier hun.

- Garantien er veldig viktig, spesielt med tanke på at ledigheten blant unge mennesker er nesten dobbelt så høy som hos resten av befolkningen. Etter at Gro Harlem Brundtlands regjering innførte denne ordningen, fikk man gode resultater. At Kjell Magne Bondeviks første regjering fjernet denne var synd, men nå har den sittende regjeringen hatt tre statsbudsjetter på seg til å re-innføre garantien, forklarer Hemmingsen.

- Ungdom som står uten arbeid eller skole føler seg fort nyttesløse, og da mister man motivasjonen for å gå tilbake til arbeid, sier ungdomslederen som har rundt 26.000 medlemmer i ryggen.

- Vil innfri
Arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sier til yeye.no at han jobber for å innfri løftet fra Soria Moria-erklæringen. - Ungdomsgarantien er nedfelt i Soria Moria-erklæringen, og den jobber vi med å innfri, sier Hanssen.

Håper på julegave
Hemmingsen er ikke fornøyd med svaret fra arbeidsministeren. - Dette har vi hørt før. Det er hyggelig at arbeidsministeren sier han bryr seg om garantien, men det beste hadde jo vært om vi faktisk fikk en julegave fra ministeren til neste år hvor han innfrir garantien, sier hun. - Vi gir oss ikke før denne garantien er på plass. Et løfte er et løfte, uansett, avslutter Hemmingsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere