RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gikk rundt i stua med kniv to dager før drapet

(Arne Forbord/Rana Blad)
Sist oppdatert:
Dagen før Olav Kildal ble knivdrept, så primærkontakten tiltalte gående rundt i stua med kniv i hånden.

Den 19. april - to dager før den fatale knivepisoden på Hammeren i Mo i Rana - var primærkontakt Svein Helge Fagermo i Rana kommune sammen med lege hjemme hos tiltalte for å sette en sprøyte som tiltalte ikke hadde villet ta på ti uker.

Under besøket opplevde Fagermo at tiltalte var veldig medgjørlig, og de avtalte seg imellom at Fagermo skulle komme tilbake dagen etter for å sette sprøyte på nytt, melder Avisa Nordland.

Men det ble ikke som avtalt.

- Kom kjapt etter meg med kniv
- Jeg ringte på til leiligheta hans, men jeg fikk ikke kontakt med ham. Ringeappratet hadde så sterk lyd, at det var umulig for ham ikke å høre det. Ettersom døra sto litt åpen, så valgte jeg å gå inn i gangen, og videre inn i gangen til leiligheta hans. Jeg sto ved døra til peisestua, og jeg så at tiltalte gikk rundt i stua med kniv i hånden. Jeg sa til ham at han måtte legge fra seg kniven. Tiltalte så da sint eller engstelig ut, så jeg valgte å gå ut. Han kom ganske kjapt etter meg. Han hadde med kniven, men han hadde puttet den i slira, forteller Fagermo.

Primærkontakten sier tiltalte ikke var interessert i å ta medisin.

- Han spurte hva jeg ville, og jeg sa at jeg skulle sette injeksjon. Han spurte videre om hva jeg hadde tenkt å gi ham, og jeg sa at det var medisin. Jeg diskuterte ikke noe videre med ham, jeg synes det var tydelig nok hvor han var.

Varslet legen om knivepisode

Fagermo dro deretter tilbake til kontoret sitt og kontaktet primærlegen.

Legen skulle sørge for at tiltalte ble lagt inn, men ga uttrykk for at det ikke kom til å bli gjort. Da Fagermo tok kontkat igjen dagen etterpå - den 21. april - fikk han vite at tiltalte var innlagt.

- Det som skjedde var at poltiiet hadde vært og hentet dokumentene, og at innleggelsen var iverksatt, mens jeg trodde han var kommet til sykehuset.

- Senere fikk jeg en telefon om at det hadde skjedd en tragedie. Jeg har aldri opplevd ham truende, og selv om han hadde knvi da jeg var der dagen før tragedien skjedde, så opplevde jeg det ikke slik at han kom til å angripe noen. At han gjorde det kom som et voldsomt sjokk på meg, sier Fagermo.

På spørsmål fra aktor Erik Thronæs om Fagermo hadde merket noen endringer på tiltalte i løpet av den perioden han var uten medisin, svarte Fagermo:

- Jeg merket på ham at han var dårligere. De siste fem ukene var han ikke med ut for å handle. Det var et tydelig tegn. Han var ordknapp, så sint ut og hadde lavere grense for å vise frustrasjon. Han viste også sinne overfor hjemmetjenesten.

Les flere saker i Avisa Nordland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere