- Gir de pårørende dårlig samvittighet

Foto: Montasje/Jørgen Berge/Senter for Krisepsykologi AS

Psykolog Atle Dyregrov mener Frps ordførerkandidat Carl I. Hagen bør trekke Utøya-utspill.

15.08.11 10:15

Krisepsykolog Atle Dyregrov mener Frps ordførerkandidat Carl I. Hagen prøver å slå politisk mynt på Utøya-tragedien, og ber ham trekke utspillet, skriver VG Nett.

Det var lørdag at Carl I. Hagen gikk ut i Nettavisen og satte spørsmålstegn ved politiets omfattende ressursbruk i terrorsaken.

- Jeg setter et spørsmålstegn ved om man nå i lang tid skal bruke 100 politifolk til å etterforske en oppklart kriminell handling, når det er massevis av kriminalitet som blir henlagt, begrunnet med mangel på ressurser, sa Carl I. Hagen til Nettavisen.

Hagen kan ikke forstå hvorfor det er nødvending med en så omfattende etterforskning etter terrorangrepene på Utøya og i Regjeringskvartalet når gjerningsmannen har tilstått. Frps ordførerkandidat i Oslo kastet seg med dette inn i valgkampen med en brannfakkel, men mener det er på sin plass å stille disse spørsmålene.

- Kan ikke samle denne byen
Mange - deriblant pårørende og politikere - har reagert på utspillet i løpet av helgen, og reaksjonene fortsetter også mandag.

Kristin Halvorsen (SV) skriver eksempelvis følgende på sin Twitter- og Facebook-profil mandag morgen:

Carl I Hagen kan ikke samle denne byen og må hindres i å bli ordfører i Oslo. Nå må det mobiliseres! Før sommeren stilte FrP et ultimativt krav for fortsatt borgerlig samarbeid nemlig at Hagen skulle bli ordfører hvis Høyre skulle lede byrådet. Da blir en stemme på Høyre en stemme på Hagen og ikke på Fabian Stang!

Er rystet
Sist ut til å kommentere Hagens uttalelser er psykolog Atle Dyregrov, som sier til VG NETT at han synes det er både upassende og uklokt, og at han blir rystet av det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Lefteris Pitarakis

- Gir de etterlatte dårlig samvittighet
Ifølge nettstedet mener Dyregrov at Carl I. Hagen prøver å slå politisk mynt på tragedien uten at han aner hva han snakker om:

- Dette er smertefullt nok for de etterlatte. De trenger ikke en politiker som slår politisk mynt på Utøya-tragedien og nærmest gir de etterlatte dårlig samvittighet for at politiet bruker ressurser på dette. At de skal få muligheten til å besøke Utøya i neste uke for eksempel, er viktig for dem i sorgprosessen, sier han.

Han er leder for Senter for Krisepsykologi i Bergen, og leder kriseteamet som tar seg av de etterlatte i Bergen kommune.

Tror pårørende vil skånes
Hagen på sin side tror imidlertid de pårørende ønsker å legge tragedien bak seg, og sa følgende til Nettavisen lørdag:

- Jeg tror mange pårørende ville foretrukket å være skånt for vedvarende detaljer gjennom et helt år. Dette må de pårørende selv svare på, men jeg ville tro at en som har vært gjennom tragedier og vanskelige livssituasjoner generelt, gjerne vil returnere til det normale og legge det bak seg, uttalte Hagen, og la til:

- Sånn som det nå legges opp til fra politimyndigheten, så vil jo dette bare vedvare. Jeg ville i alle fall undersøkt om de fornærmede og pårørende ønsker å bli avhørt grundig, og om de vil være til stede under rettssaken, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.