- Gir diabetesmedisiner for raskt

LIVSSTIL: Diabetes 2 har blitt kalt en livsstilsykdom fordi den kobles med overvekt og manglende mosjon. Nå viser norsk forskning at også arvelige gener er årsaken.

LIVSSTIL: Diabetes 2 har blitt kalt en livsstilsykdom fordi den kobles med overvekt og manglende mosjon. Nå viser norsk forskning at også arvelige gener er årsaken. Foto: LUCAS JACKSON (REUTERS)

En av tre med type 2 -diabetes blir tilbudt medisiner for raskt, ifølge en ny studie fra Storbritannia.

10.03.09 13:11

(SIDE2): Istedenfor å oppfordres til et sunt kosthold, får diabetespasientene medisiner. Det melder BBC News , lørdag.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Fikk piller med en gang
En studie med 650 mennesker i Storbritannia fant ut at 36 prosent fikk medikamenter i form av piller etter bare en måned etter diagnosen type 2-diabetes.

Ifølge offentlige anbefalinger bør livsstilsforandringer først prøves for å kontrollere sykdommen.

I Storbritannia blir 400 mennesker diagnostisert med type 2-diabetes hver eneste dag. I Norge får mellom 6000 og 7000 nordmenn diabetes. 600 får diagnosen type 1-diabetes, av dem er ca. 250 barn under 15 år. Resten får type 2-diabetes, ifølge Norges Diabetesforbund.

Foto: Shutterstock

På verdensbasis regner man med at 246 millioner mennesker har diabetes. Prognosene tyder på at dette tallet vil være fordoblet innen 2025.

Feil signaler
- Når mennesker får denne diagnosen er de klare for å gjøre endringer i livsstilen, men hvis du gir dem piller så signaliserer du at det ikke er livsstilen som er problemet, sier Dr. Rob Andrew.

LES OGSÅ: Legens svar om diabetes

Denne typen diabetes er ofte assosiert med overvekt. I den siste studien opplevde forskerne at livsstilsendring ikke ble forsøkt selv om dette er den behandlingen pasientene først skal få.

Forskerne så også at 13 prosent av deltakerne i studien brukte to ulike former for piller innen de første ukene etter å ha blitt diagnostisert.

Forsker og studieforfatter Dr. Rob Andrew sa de ikke hadde trodd at talene var så høye.

Trening før piller
- Det foreligger klare retningslinjer som sier at når man får diagnosen så skal man få muligheten til å konsentrere seg om livsstil. Fungerer ikke det så er neste stadium medikamenter.

Også Simon O'Neill, fra Diabetesforbundet i Storbritannia var bekymret over at piller virket som legenes førstevalg.

- Type 2-diabetes er en progressiv tilstand, jo lenger en person har diabetes - jo mer sannsynlig er det at personen vil trenge medisiner og etter hvert også insulin.

Aktivitet som forebygging
Fredag lanserte Helsedirektoratet «Aktivitetshåndboken». En håndbok for helsepersonell om hvordan fysisk aktivitet kan brukes i forebygging og behandling av en rekke sykdommer.

- Vi oppfordrer med dette leger og annet helsepersonell til å vurdere aktivitet i forebygging og behandling på lik linje med medisin. De bør heretter ta fram Aktivitetshåndboken framfor Felleskatalogen i ethvert tilfelle det kan være aktuelt, sier Bjørn-Inge Larsen, direktør i Helsedirektoratet i en artikkel på deres nettsider. Les mer om boken her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.