RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Giske forsøkte seg også på en ren bløff

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Opposisjonen vil ha svar om «utilbørlig press» fra Giske.

Striden mellom Telenor og næringsminister Trond Giske hardner til. Nå vil opposisjonen ha partene inn for kontroll- og konstitusjonskomiteen for å få en oppklaring.

Telenor mener å ha blitt utsatt for urimelig press fra sin deleier, næringsminister Trond Giske (Ap) i forbindelse med salget av TV 2 til danske Egmont. Giske forsøkte seg også på en ren bløff for å stanse salget, ifølge styreleder Harald Norvik.

- Vi ble forsøkt påvirket i utilbørlig grad til å ta en beslutning vi ikke mener var den beste for selskapet, sa Norvik under en pressekonferanse fredag.

- Presset i møte
Rett før jul skal Giske ha blitt klar over hvor langt salgsprosessen var kommet. A-pressen, hvor Telenor har eierandeler, ønsket å selge for å ha råd til å kjøpe Edda Media.

I all hast ble det innkalt til møte mellom næringsministeren og Telenor, og flere telefonsamtaler fulgte i romjula. Gjentatte ganger understreket Giske hvor viktig han mente det var at TV2s eierskap forble på norske hender, noe som ifølge Norvik ikke lot seg gjøre fordi Egmont ønsket å benytte seg av sin forkjøpsrett.

Samme dag som NHO-konferansen og det mye omtalte nachspielet på Lorry, ble Norvik innkalt til møte i Næringsdepartementet. Der skal næringsministeren ha gjentatt sitt syn. Han la til at han «ikke kunne gjøre noe med styret nå» og skal ha gjort et poeng ut av å understreke at han ikke hadde instruksjonsrett.

Norvik fant uttalelsene utilbørlig. Styrelederen er ikke i tvil om at Giske nettopp mente å antyde at han ønsket å gripe inn.

- Jeg ba om at dette ble protokollert. Da sa Giske at han ikke hadde ment det slik, sa Norvik.

- Bløffet på SMS
Norvik tok etterpå kontakt med statsminister Jens Stoltenberg for å høre hva regjeringen mente om salget.

- Man må jo anta at statsråden taler på vegne av regjeringen, men det ble uklart her. Derfor ville jeg ha det avklart, sier Norvik.

Stoltenberg ga klar beskjed om at regjeringen ikke hadde noen mening om salget av TV 2 til Egmont. «Dette er også Trond Giskes syn», fikk Norvik opplyst, med beskjed om at han kunne videreformidle sitatet til pressen.

Dagen etterpå, lørdag 7. januar, skulle Telenors styre behandle salget. En knapp time før møtet fikk Norvik to tekstmeldinger fra Giske. Der skrev han at saken skulle opp i regjeringens underutvalg. Norvik fikk senere beskjed fra regjeringsråd Nina Frisak om at dette ikke var riktig.

Giske prøvde på en ren bløff for å stanse salget, mener Norvik. Han mener SMS-ene bidro til å skape ny usikkerhet i Telenor-ledelsen.

- Vi har fått demonstrert hvor viktig det er at staten er pinlig korrekt i utøvelsen av sin eierrolle, sa Norvik.

Norvik mener det er uheldig at Telenor er i konflikt med sin eier og frykter det kan få omdømmemessige konsekvenser. Samtidig understreker han at staten fram til nå har vært en god og profesjonell eier. Han opplever ikke at han selv kunne gjort noe annerledes for å dempe konflikten som har oppstått.

Varsler behandling i kontrollkomiteen
Trond Giske har på det mest bestemte avvist at han har antydet at Norvik sto i fare for å miste jobben. Han mener i stedet at han selv har vært utsatt for en svertekampanje og en rykteflom som ikke har grunnlag i fakta. Det lyktes ikke NTB å få noen kommentar fra Giske fredag.

Opposisjonen på Stortinget mener saken har tatt en ny og mer alvorlig vending etter redegjørelsen fra Telenor fredag.

Venstre og Fremskrittspartiet mener det ikke lenger dreier seg om en orienteringssak for Stortinget, men en sak som trolig bør behandles av kontroll- og konstitusjonskomiteen.

- Det har beveget seg brått fra at han har solgt dette som at det var en drittpakke mot ham, mens det i realiteten var dårlig håndverk og brudd på de retningslinjer Stortinget har vedtatt om hvordan eierskap skal utøves, sier Venstreleder Trine Skei Grande.

Høyre og KrF betegner saken som svært alvorlig, og ber Giske om å komme til Stortinget så raskt som mulig for å orientere.

Statsminister Jens Stoltenberg vil ikke kommentere striden mellom Telenor og Trond Giske, men sier han har full tillit til næringsministeren.

Giske: - Det var ingen trussel
Næringsminister Trond Giske sier han ikke har truet styreleder Harald Norvik i Telenor rundt salget av TV 2. Han sier også at han kommer til å offentliggjøre to SMS-er som er sendt styrelederen.

- Jeg vil tro at ethvert selskap som får politiske meningsytringer, opplever det som press. Norvik sier at han opplevde dette som et utilbørlig press. Det får vi bare ta til etterretning at han mener, sier Giske i et intervju med TV 2 fredag kveld.

- Vi har hatt vår kommunikasjon med Telenor innenfor de rammene som er lagt og som jeg selv har ført i pennen i stortingsmeldingen som vi la fram i fjor vår. Det er fullt mulig å si vår mening og samtidig være tydelig på at det er styret som tar beslutninger, fortsetter Giske.

- På et møte med meg spurte han (Norvik, red.anm.) om dette kunne få konsekvenser. Og da sa jeg kategorisk at det ikke lå noen trussel i dette, sier Giske.

- Det som jeg synes Norvik sa tydelig, er at han på møtet med meg kategorisk fikk fastslått at det ikke var noen trussel mot styret.

Norvik har fortalt om to SMS-meldinger der Giske skal ha skrevet at regjeringen faktisk skulle behandle et salg.

- I SMS-ene sto det at jeg ønsket å fremme saken for underutvalget. Og for å være sikker på at meningen kommer tydeligere fram enn det Norvik sa, har vi valgt å offentliggjøre dem. De vil bli offentliggjort i sin helhet, sier næringsministeren. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere