RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Holm, Morten (NTB scanpix)

- Giske utsatt for politisk spill

Sist oppdatert:
Aps Martin Kolberg tar sin hardt pressede partikollega og næringsminister Trond Giske i forsvar.

Oslo (ANB): Aps Martin Kolberg tar sin hardt pressede partikollega og næringsminister Trond Giske i forsvar.

– Trond Giske er offer for et intenst forsøk på å ramme ham som statsråd, og på å ramme regjeringen, sier Aps Martin Kolberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Giske har vært i hardt vær i hele høst etter anklager om at han skal ha blandet seg inn når statlige styreverv og lederstillinger skal besettes.

De mest leste sakene i Nettavisen nå:

- Uten grunnlag
Men der opposisjonen har sett snusk og kameraderi, ser Kolberg først og fremst et politisk spill mot Giske.

– Det er uriktig og galt å drive med korrupsjonsanklager, uansett om det skjer med forbehold. Hensikten er å stemple Aps kulturer som korrupte. Det føyer seg inn i en høyrepopulistisk tradisjon i Europa, som har til hensikt å sverte fagbevegelsens tillitsvalgte og venstrepartienes representanter. Gjerne helt uten grunnlag. I Entra-saken erklærte Giske seg inhabil i vår. Og påstandene om Giskes opptreden i Telenor-saken er udokumenterte. Det bygger på anonyme kilder og anonyme påstander som ikke er verifisert. Vi har et flertall i kontrollkomiteen som stiller spørsmål på dette grunnlaget til Giske, noe som ligger utenfor kontrollkomiteens kompetansefelt, slår Kolberg fast.

– Helt håpløst
Han mener at kontrollkomiteen på Stortinget helt i strid med all sedvane og fornuft ber om at departementet skal redegjøre i full offentlighet overfor Stortinget om prosessene rundt styreverv i statlige selskaper.

– Det gjelder også børsnoterte selskaper hvor staten er deleier. Det vil jo sette personene som er involvert i et vanskelig lys. Hvem var aktuelle? Hvorfor kom de ikke med? Det blir helt håpløst og setter den interne integriteten i disse selskapene i spill. Jeg registrerer med stor forundring at høyresiden i norsk politikk vil sette disse selskapene i spill for å oppnå kortsiktige politiske gevinster, sier Kolberg.

– De ber statsråden om å gi begrunnelse for det som jo er angivelige kandidater, og deres kvalifikasjoner. Dette er spørsmål som aldri har vært stilt før. Når statsråden sier at han stort sett ikke vil besvare disse spørsmålene, så stiller jeg meg fullt ut bak ham, legger Kolberg til.

Varsler full runde
Han mener at hvis det nå skal settes i gang en åpen høring, så skal det også tas en full runde i stortingssalen på oppnevningskulturen i både den sittende regjeringen og tidligere regjeringer.

– Da skal vi få dokumentert at påstandene om maktmisbruk og korrupsjon er helt ubegrunnede. De borgerlige partiene har en merkelig tilnærming til statlig eierskapskultur. På den ene siden mener de at staten ikke skal bry seg, til tross for at staten kan være dominerende eier. Da skal ikke staten ha noen mening om hvem som skal sitte i styret. Det er forunderlig. Vi har jo ikke statlige selskaper for moro skyld. De skal jo også tjene eieren, mener Kolberg.

Han er av den oppfatning at det snarere utøves for lite eiermakt i mange tilfeller.

– Da Telenor kom i krise i India, var høyresidens representanter på pletten og forlangte at næringsministeren skulle gripe inn. De må bestemme seg for hvilke holdninger de vil ha, avrunder Aps Martin Kolberg. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere