- Gisseltakere omringes av militærstyrker

Foto: DR NYHEDER

Planlegger militæraksjon mot piratene som holder den danske familien som gisler.

06.03.11 21:31

Den danske familien, som ble sammen med to medhjelpere tatt som gisler av pirater i Det indiske hav i slutten av februar, blir bevoktet av 10-20 pirater i byen Hul-Anod. Nå har de lokale sikkerhetsstyrkene gjort seg klare til å omringe gisseltakerne.

Det opplyser borgermesteren i Bander Beyle, Said Adam Ali, overfor Ekstra Bladet.

- Jeg har sendt min viseborgermester til landsbyen. Her vil han fremsette et tilbud til piratgruppen, hvor vi tilbyr amnesti for piratene, dersom de uten betingelser løslater de danske gislene, sier borgermesteren.

Ønsker å befri gislene
De somaliske myndighetene ønsker ifølge avisen å befri gislene ved å bruke militærmakt mot piratene.

Men myndighetene avventer situasjonen etter ønske fra pårørende hjemme i Danmark.

- I dag har jeg snakket med sikkerhetsstyrkene og ministeren for sikkerhet, og vi er forberedt på å gjennomføre en operasjon på land. Men problemet er at de pårørende til de danske gislene og deres regjering ikke vil akseptere at vi iverksetter en militæroperasjon. De foretrekker å betale løsepenger, sa president i Puntland, Abdirahman Mohamud Farole, til de somaliske mediene Garowe Radio og BBC Somali lørdag.

Les også: - Kan bryte terrorlov ved å betale løsepenger
Les også: - De vil ikke nøle med å skyte barna

- De vil ikke nøle med å skyte barna
Den norske piratforskeren Stig Jarle Hansen har tidligere advart mot en militær redningsaksjon, og sier dette kan føre til at gislene blir drept.

- Dette er en ganske rutinert gruppe med pirater vi snakker om. De er vant til å håndtere slike situasjoner. Men hvis de blir angrepet, så nøler de ikke med å skyte gislene, sa Stig Jarle Hansen, som er førsteamanuensis i internasjonale relasjoner ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås, til Nettavisen tidligere denne uken.

- Gjelder det også barna?

- Det vil jeg også tro. Piratene er også i en presset situasjon, og er nødt til å sette alvor bak trusselen, sa Hansen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.