RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gjedrem for treig

Sist oppdatert:
En ekspertgruppe kritiserer Norges Bank og sentralbanksjef Svein Gjedrem for å være for treg i avtrekkeren med å kutte renten
Den årlig rapporten Norges Bank Watch kritiserer Norges Banks rentesetting høsten 2001 og i fjor høst, og mener sentralbanken har bommet på sentrale prognoser.

Norges Bank Watch utarbeides av en gruppe uavhengige økonomer på oppdrag for Centre for Monetary Economics (CME) ved Institutt for samfunnsøkonomi, Handelshøyskolen BI.

Årets rapport er utarbeidet av en komité bestående av Thomas Ekeli, Anne Kari Haug, Kjetil Houg og Erling Steigum.

- Høsten 2002 var Norges Bank etter komiteens mening sen med å fange opp at det hadde skjedd en forverring både i internasjonal økonomi og i norsk økonomi, samt å innse at dette talte for at det norske rentenivået burde justeres nedover, skriver gruppen.

Norges Bank hevet renten fra 6,5 til 7 prosent i fjor sommer, og så sent som i slutten av oktober var bankens grunnholdning nøytral i forhold til videre renteutvikling. Først i desember ble renten kuttet.

- Etter komiteens mening hadde Norges Bank tilstrekkelig grunnlag til å sette renten ned før desember 2002, heter det i rapporten.

Også høsten 2001, etter terrorangrepene i USA, reagerte banken tregt, mener gruppen.

Ekspertene mener også at Norges Bank i fjor overvurderte inflasjonsutsiktene.

- Noe av dette skyldtes at banken la til grunn at den høye lønnsveksten i 2002 ville bli videreført i 2003 og 2004. Videre ble finanspolitikken langt mindre ekspansiv enn lagt til grunn tidlig i 2002. Dessuten undervurderte banken virkningen av den sterke kronen på inflasjonen, heter det.

Men alt er ikke negativt.

Norges Bank får blant annet ros for å ha gjort mye for å øke åpenheten omkring pengepolitikken, blant annet ved å offentliggjøre strateginotatene, og forbedre inflasjonsrapportene i tråd med anbefalingene fra en ekspertgruppe.

Gjedrem selv har takket ja til å delta under presentasjonen av rapporten i dag.

Det er i stor grad kjent hva banken mener, siden den nylig sendte en ekstraordinær rapport om utøvelsen av pengepolitikken til Finansdepartementet.

Sentralbanken mener det er utenforstående og vanskelig forutsigbare effekter som har ført til den svært lave inflasjonen i år, og dermed til et meget kraftig ras i renten i år, til dagens nivå på 2,50 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere