*Nettavisen* Nyheter.

- Gjem alle pengene i madrassen!

Foto: Socialistisk Folkeparti

Thor Möger Pedersen (26) blir Danmarks yngste minister noensinne, men ikke alle er like begeistret.

03.10.11 21:31

To uker etter valget kan den kommende danske statsministeren Helle Thorning-Schmidt (Socialdemokraterne) presentere sin nye regjering.

Socialdemokraterne, De Radikale og Socialistisk Folkeparti (SF) har etter forhandlinger blitt enige om at den nye regjeringen skal bestå av 23 ministere, skriver Jyllands-Posten.

Thorning-Schmidt skal presentere den nye regjeringen mandag ettermiddag.

De Radikale og Socialistisk Folkeparti får seks ministerposter hver, mens Socialdemokraterne får elleve ministere. SF-leder Villy Søvndal blir ny utenriksminister, og leder for De Radikale, Margrethe Vestager, blir økonomi- og innenriksminister.

Danmarks yngste minister
Den yngste ministeren i regjeringen er den 26 år gamle Thor Möger Pedersen fra SF. Han anses for å være et politisk talent, og blir Danmarks nye skatteminister.

- Dette er den yngste ministeren i Danmark noensinne, sier den danske valgforskeren Roger Buch til Nettavisen.

- Han er ikke en person som er særlig kjent i offentligheten, men er en politiker som har reist seg opp internt i SFs partiapparat. Så det er veldig spennende å se hvordan han vil klare seg, sier Buch.

- Hva slags reaksjoner har det vært i Danmark?

- Det er at han er veldig ung, men dette er ikke noe overraskende for dem som er kjent med det politiske miljøet. Han har ikke vært kjent i den store offentligheten, men har vært kjent i en del år i det politiske miljøet og har en stor stjerne i SF, sier Buch.

- Gjem alle pengene
Reaksjonene fra den danske høyresiden har allerede vært krystallklar:

«Erfarer at det blir en SFer som blir skatteminister !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Gjem deres allerede hardt beskattede penger i madrassen, under gulvet, på loftet eller hva vet jeg. Bare GJEM DEM!» skriver Europaparlamentariker fra Venstre, Jens Rohde, på sin Facebook-side.

Pedersen har tidligere erfaring som strategisk rådgiver for SF, og er nå nestformann i partiet. Men Buch sier 26-åringen har liten erfaring med prosessene i Folketinget, og har store sko å fylle når han overtar jobben som skatteminister.

- Dette er et tungt departement som det normalt er en stor konkurranse om. Det er ikke det viktigst departementet, men det er typisk maktpolitikere som får denne posten, sier Buch.

- Tre historiske ting
- Så man kan si at det er mange historiske ting med denne regjeringen. Det er den første kvinnen som blir statsminister, det er den første innvandreren som blir minister (Manu Sareen, kirke- og likestillingsminister), og det tredje historiske er at det er første gang at SF er med i regjering, sier Buch.

Mandag ettermiddag er det duket for de rituelle overtakelsene hvor de kommende ministerne tar over sine regjeringsposter. Men først tirsdag skal Helle Thorning-Schmidt holde sin tale i Folketinget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.