*Nettavisen* Nyheter.

- Gjenger løper i gatene med macheter

Foto: JUAN BARRETO (AFP)

Det hersker anarki og lovløshet i gatene i Port-au-Prince. Folk er desperate etter vann og mat.

15.01.10 11:54

Katastrofer trekker fram både det gode og onde i mennesket. Det ble verden vitne til under orkanen Katrina i New Orléans, da mennesker plyndret butikker og voldtok ofre i provisoriske sentre i den orkanskadde byen.

I Haiti er jordskjelvrammede mennesker minst like desperate. Innbyggerne mangler mat, vann og internasjonal nødhjelp. Flere internasjonale fly er på vei inn til Haiti, men det er vanskelig å komme fram med nødhjelpen til de trengende ettersom infrastrukturen er satt totalt ut av spill.

Heldigvis er noen få internasjonale redningsarbeidere på plass i Port-au-Prince, som har startet på det omfattende arbeidet med å redde folk ut av de sammenraste husene.

Les gladsak: Redjeson (2) strålte da han fikk se mamma

Væpnet med macheter
I det tidligere kommersielle distriktet i hovedstaden er det nå gjenger med unge menn som løper rundt i gatene, væpnet med macheter, og plyndrer butikker.

Ifølge den amerikanske TV-kanalen CBS har det vært utkjempet flere gatekamper mellom ulike gjenger. Det er ingen tegn til politi i gatene.

Haiti er allerede tungt belastet med kriminalitet, og katastrofen forverrer denne situasjonen betraktelig.

Les også: Se de enorme ødeleggelsene

Haiti-ekspert ved den amerikanske tankesmien Inter-American Dialogue, Dan Erikson, sier det ikke er noe klart lederskap i landet.

- Den triste sannheten er at det ikke er noen som styrer i Haiti i dag. Dette vakuumet, kombinert med den robuste responsen fra Obama-administrasjonen, gjør det uunngåelig at USA kommer til å være den faktiske beslutningstakeren i Haiti, sier Erikson til Reuters.

Sørge for lov og orden
USA har allerede kunngjort at de vil sende 5700 militærpersonell for å bistå med hjelpearbeidet i katastrofeområdet. Mye av oppgaven vil trolig være å sørge for lov og orden i den kaotiske situasjonen som har oppstått.

I tillegg har Barack Obama kunngjort at han vil bevilge 100 millioner dollar i umiddelbar bistand.

Det er uklart hvor mange som har omkommet i jordskjelvet, men Røde Kors anslår at det kan være så mange som 50.000 tapte menneskeliv. Andre estimater tyder på at det er langt flere døde.

Les også: Ber nordmenn om å hjelpe Haiti
Les også: - Kan kanskje operere 100 i døgnet

Dersom du ønsker å bidra til hjelpearbeidet i Haiti, kan du gjøre det hos følgende organisasjoner:
Røde Kors
Kirkens Nødhjelp
CARE
Redd Barna
Prosjekt Haiti
Leger Uten Grenser

Mye godhet
Samtidig er tiden i ferd med å renne ut for de mange tusen menneskene som fortsatt er fanget i ruinene. Her kommer godheten fram blant haitierne. De graver med sine bare hender for å redde folk som skriker etter hjelp fra ruinene.

Men folket er i ferd med å miste tålmodigheten, skriver The New York Times.

- Hvorfor hjelper ingen oss? spør de fortvilte innbyggerne.

- Det er sakte, men sikkert i ferd med å vokse fram et sinne. Vi er alle fullt klar over at situasjonen er i ferd med å tilspisse seg, sier talsmann for FN i Haiti, David Winhurst, til avisen.

Ronald Jedna var fanget i ruinene i litt over et døgn. Jedna forteller at han forsøkte å rope om hjelp fra den sammenraste bygningen, men halsen var for tør til å presse fram noen lyd.

- En dag føltes som et helt år. Man er levende begravd. Man kan ikke skrike, og man lurer på om noen vil i det hele tatt komme, sier han.

Haiti har rundt ni millioner innbyggere. Tre millioner mennesker er trolig direkte rammet av jordskjelvet.

2741

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag