*Nettavisen* Nyheter.

- Gjesping er som en orgasme

Forskerne er uenige om hvorfor vi gjesper. Mens enkelte peker på medfølelse, hevder andre at det er en seksuell aktivitet.

24.01.07 09:33

(SIDE2): Sjansen er stor for at du har et gjesp på gang akkurat nå. Noe av det eneste forskere er sikre på når det gjelder gjesping, er nemlig at det er svært smittsomt.

En ny teori hevder at gjesping er et tegn på medfølelse.

Medfølelsesevne
At en person gjesper, betyr ikke nødvendigvis at vedkommende kjeder seg. Bare tanken på det kan utløse et gjesp. Og vi gjesper alle sammen flere ganger i løpet av dagen.

Hvorfor det er slik har aldri vært klart. Forskere har rett og slett ikke funnet ut hvilken del av hjernen som aktiveres under et gjesp.

Nå har psykolog og nevrolog Steve Platek gjort noe med saken.

Han mener å ha funnet ut at gjesping symboliserer medfølelse. Og jo mer medfølende og sympatisk du er, jo mer smittes du av andres gjesping.

For å komme frem til resultatet, skannet han hjernen til en gruppe deltakere som fikk høre lyden av gjesping.

Skanningen viste at når de gjespet, økte aktiviteten i hjerneområdet som har å gjøre med medfølelse, skriver Berlingske Tidene.

Deltakerne skulle også registrere hvor høy medfølelsesevne de mente de hadde. De deltakerne som mente de hadde lav medfølelsesevne, gjespet mindre enn de andre.

Liker ideen
Også tidligere studier har hevdet dette. Doktor Jim Andersen fra Stirling Universitetet sammenligner gjesping med fugleflokker:

- Teorien vår er at smittsom gjesping er en primitiv oppførsel som du ser hos fugler. Hvis en får panikk, får alle panikk, sier Anderson ifølge Dagbladet.

Han ser ikke bort fra at gjesping har med tanken på andre å gjøre.

- Jeg liker idéen om at det er basert på en form for empati. Hvis vi ser noen andre gjøre det, synes vi straks det er en god idé, og vi gjør det selv, sier han.

Kritiske
Enkelte er likevel kritiske til resultatene. De peker blant annet på at flere pattedyr, fugler og fisk gjesper.

De fleste forskere forklarer gjesping med at det gir oss mer oksygen til hjernen. Trøtte hjerner kan trenge en slik oksygenbombe for å holde seg våken, skriver Forskning.no. Dette forklarer imidlertid ikke hvorfor gjesping smitter.

For at gjesping er smittsomt er det ingen tvil om. Forskning viser at seks av ti gjesper når de ser andre gjøre det.

Mini-orgasme
En nederlandsk forsker mener at det ligger noe seksuelt bak gjespingen. Han hevder i sin avhandling «The Hidden Sexuality of the Human Yawn» at gjespet er et signal om lyst eller forelskelse.

Han skriver også at mange av de fysiske reaksjonene kroppen har under et gjesp har likheter med en orgasme. Han kaller derfor gjesping en ”mini-orgasme”.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.