*Nettavisen* Nyheter.

- Gjør alt vi kan for å holde oljen unna

Foto: IUA Vestfold (IUA Vestfold)

Kulda gjør oppryddningsarbeidet etter havaristen «Godafoss» vanskelig.

Det jobbes fortsatt på spreng for å samle opp olje etter at Containerskiptet «Godafoss« havarerte ved Hvaler i Fredrikstad torsdag.

Kreativ innsamling
Kulden gjør arbeidet vanskelig.

- Slik forholdene er med olje frosset inn i isen, har vi ikke annet å gjøre enn å prøve på kreativ oljeinnsamling, opplyser Per Olav Pettersen i IUA Vestfold i en pressemelding.

I samarbeid med Kystverket satte Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA) i Vestfold, tirsdag morgen i gang med å grave opp den oljebefengte isen i bukta Furusand, nord på Sandø utenfor Hvasser som ligger nord for Tjøme.

Vil redde badesesongen
Oljen har ennå ikke nådd den badestranden som ligger der, oljen ligger 50 meter fra land som et belte i isen.

Pettersen sier videre at de gjør alt de kan for holde oljen unna stranda.

- I sommerfylke nummer en har vi ingen erfaring med å ta opp olje under nærmest arktiske forhold, men vi gjør alt vi kan for å redde badesesongen, sier han.

Tatt opp 100.000 liter
En gravemaskin plassert på lekter graver opp oljebefengt is opp i containere. Tirsdag ettermiddag melder Kystverket om at deres fartøy har tatt opp totalt over 100 000 liter olje fra Oslofjorden og Skagerak siden torsdag.

Det er ikke klart hvor mye olje som har funnet veien ut i sjøen.

- Når det er så kaldt klumper oljen seg og det blir umulig å peile oljen fra tankene om bord i den havarerte båten, derfor er det vanskelig å si eksakt hvor mye som ligger i vannet, sa kommunikasjonsdirektør i Kystverket, Ane Eie Kjærås til Nettavisen på søndag.

- I verste fall er det snakk om 500.000 tonn, fortalte hun.

Skadde fugler
Statens naturoppsyn har også vært ute for å ta hånd om skadde fugler i området. Bare i Vestfold er det antatt at om lag 500 fugler er skadde på grunn av oljen. Publikum som finner skadde fugler bes kontakte Viltnemda i den gjeldende kommunen.

Befaring
Mandag ettermiddag var miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og kyst- og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen på befaring på Vestfoldskysten

- Vi har sett både lengre striper med oljesøl og tykke brune klumper med olje. Det er et trist syn, sier Berg-Hansen til NTB.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.