RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Komitéleder Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad avbildet da de kunngjorde fjorårets prisvinner, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).
Komitéleder Thorbjørn Jagland og Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad avbildet da de kunngjorde fjorårets prisvinner, Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW). Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Gjør en vill tolkning av hva fred er for noe

Sist oppdatert:
Fredsforsker omtaler Nobelkomiteen som en gjeng med pensjonerte amatører.

Fredag formiddag kunngjør Den norske nobelkomité navnet på årets fredsprisvinner. Det finnes flere hundre fredspriser i verden, men Nobels fredspris blir gjerne omtalt som den mest prestisjefulle av dem alle.

Fredsforsker Jan Øberg mener prisen ikke lenger er prestisjefull, fordi den ifølge ham bryter med Alfred Nobels testamente.

- Det er bare propaganda. Det er ikke prestisjefullt når man bryter med testamentet. De som sier den er prestisjefullt, har ikke lest testamentet, sier leder for den svenske tankesmien TFF, Jan Øberg, til Nettavisen.

Han mener komiteen burde avskaffes og erstattes med kompetente folk.

- Det gjøres en vill tolkning av hva fred er for noe. Fred er ikke menneskerettigheter eller miljø. Denne prisen skal belønnes for å redusere militarisme i verden. Ikke noe annet, sier Øberg.

Følg Nettavisens live-dekning lenger ned.

- Avdankede politikere
Fredsforskeren mener det ville vært utenkelig om noen av de andre nobelprisene i medisin, kjemi og fysikk, litteratur og økonomi skulle bestemmes av det han omtaler som avdankede politikere.

- De som sitter i komiteen, er tidligere stortingsmedlemmer. De har ingen faglig kompetanse på området. Det hadde aldri skjedd at en gjeng med pensjonerte politikere bestemte en medisinpris eller en annen pris, sier han.

- Det er rart at all den forskningen som finnes i verden, så makter man ikke å finne noen forskere, men bare politikerkolleger.

Jan Øberg har forsket på fred i flere tiår.

Nobelkomiteen består av fem medlemmer samt komiteens sekretær. Øberg har ikke noe godt å si om deres kompetanse innen fredsfeltet.

- Her er det bare amatører. Vi har mange fredsforskere i verden. Det burde settes sammen en komité av folk som vet noe intellektuelt om hva fred er, og ikke politikere. Det står i testamentet at komiteen skal sammensettes av Stortinget. Det står ingenting om at den skal bestå av politikere, understreker han.

Øberg synes også det er underlig at fredsprisen aldri blir tildelt fredsforskere.

- De andre nobelprisene gis til forskere. Fredsprisen er den eneste som ikke gis til forskere som har viet sitt liv til fred og forskning.

- Den dummeste prisen
Øberg legger ikke skjul på sin misnøye over at USAs president Barack Obama ble tildelt fredsprisen i 2009. Men han sier også at det kom noe godt ut av det.

- Obama var nok den dummeste prisen på lenge, men det har fått folk til å innse at noe er feil. EU kunne man diskutere, og Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (fjorårets prisvinner red.anm.) ligger innenfor testamentet. Men resonnementet var feil, sier fredsforskeren.

Det har ikke lyktes Nettavisen å få en kommentar fra Nobelkomiteens sekretær, Geir Lundestad.

Den første siden av Alfred Nobels testamente som danner det juridiske grunnlaget for alle Nobelprisene

Gransket utdelingen
Kritikken mot Nobelkomiteens sammensetning er noe som blir reist jevnlig. I 2008 besluttet svenske myndigheter å granske tildelingen av Nobels fredspris. Det svenske stiftelsestilsynet skulle vurdere hvorvidt Nobelkomiteen fulgte ønskene i Alfred Nobels testamente.

Stiftelsesekspert og saksansvarlig ved Stockholms län konkluderte i 2012 med følgende:

- Vi har ikke funnet at stiftelsens (Nobelstiftelsen) styre har unndratt seg det ansvar loven krever, uttalte stiftelsesekspert og saksansvarlig ved Stockholms län, Mikael Wiman, i en kunngjøring.

Wiman erkjente at det har blitt anvendt et vidt fredsbegrep, hvis man legger testamentet til grunn.

- Da oppstår en interessant diskusjon om prisen deles ut på den måten som Nobel ville, men til personer som han ikke relaterte til i sin formulering, noe som diskusjon har handlet om, sa han.

Nobelstiftelsens ansvar
Svenske myndigheter har imidlertid ikke tatt stilling til om prisen er blitt gitt til riktige personer.

- Den svenske loven tilsier at det er styret, og ikke komiteene, som har det ytterste ansvaret for at virksomheten drives på den måten Nobel ville. Vi har forsikret oss om at styret arbeider på den måten, og at den er forberedt på å iverksette tiltak om komiteene bryter stiftelsens formål.

I henhold til Nobels testamentet skal fredsprisen gå til den «den som har virket mest eller best for folkenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt organisering og utbredelse av fredskongresser».

Nettavisen følger kunngjøringen direkte fredag klokken 11.00.

Følg Nettavisens live-dekning av fredsprisen her:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere