RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Glad det ikke ble Djupedal

Sist oppdatert:
SV-leder Kristin Halvorsen blir etter alt og dømme ny finansminister etter Per Kristian Foss. Les hva to sjeføkonomer mener om Halvorsen som sjef over pengesekken
Lekkasjer i de store mediene tyder på at Kristin Halvorsen blir ny finansminister når Stoltenbergs rødgrønne regjering blir etablert.

Det ble allerede i vår signalisert at Halvorsen var en mulig kandidat til posten, men det har vært motstand mot dette innad i partiet den erfarne stortingspolitikeren representerer. Finansdepartementet er et mektig departement, men det er også et departement som avgir mye slitasje til den som bekler toppen.

Faren, mener flere SV politikere, er at slitasjen blir for stor noe som vil gi seg tydelige spor i neste valgs oppslutning til partiet.

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Skandinaviska Enskilda Banken, mener at Halvorsen vil bli som de andre finansministrene.

- Jeg tror nok hun vil bli som andre finansministere, begrenset av realitetene og av et meget dyktig embedsverk. Men hun er også en dreven politiker så jeg tror hun vil unngå å sende signaler som sår tvil om Norges Bank uavhengighet, sier Holvik til iMarkedet.no.

Holvik mener også at det vil være svært viktig for Halvorsen å sende tydelige signaler tidlig til finansmarkedene at handlingsregelen fremdeles vil bli lagt til grunn for den økonomiske politikken.

- Er du redd for at utlendingene vil reagere negativt på en finansminister fra The Socialistic Left?

- Potensielt ja. Men så lenge Arbeiderpartiet er så dominerende, og så lenge Jens Stoltenberg har et så godt rykte, så håper jeg det vil dominere, og at konsensuspolitikken i norsk politikk vil fortsette, sier Holvik til iMarkedet.no.

- Glad det ikke ble Djupedal

Knut Anton Mork, sjeføkonom i Handelsbanken, sier til iMarkedet.no at det ikke er noen stor overraskelse dersom Halvorsen blir finansminister.

- Jeg er glad det er henne og ikke Djupedal, som jeg ser på som mer enn lettvekter. Halvorsen er en seriøs person, men hun er uerfaren som finansminister og statsråd. Hun må støtte seg på sin egen stab, sier Mork til iMarkedet.no.

- Hun kommer fra et parti som ikke vil ha utgiftsbegrensninger som sin førsteprioritet. Om noe så taler dette i retning av ytterligere utglidning av budsjettbalansen, mener Mork som mener at Halvorsen må sende signaler til sitt eget parti om at det vil komme forandringer, og at det ikke skal spares så mye, sier Mork, og fortsetter:

- Men samtidig vil hun si til finansmarkedet at de skal holde kontrollen.

Han mener at utlendingene først og fremst vil vektlegge at det ikke blir særlige endringer i energipolitikken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere