RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Inge Fjelddalen (Telemarksavisa)

- Glad for oppmerksomheten

- Hvis man setter seg opp mot staten, bør man ha litt høy profil, sier Ingunn Røiseland. Hun har fått gedigen oppmerksomhet av både privatpersoner og media etter at hun meldte seg ut av den norske stat.

Ingunn Røiseland vil ikke lenger være norsk statsborger. Derfor leverte hun tirsdag fra seg pass og personnummer til ordføreren.

Saken eksploderte på nett, og svært mange nettaviser har publisert TAs artikkel.

Fredag kveld har rundt 60 000 personer lest saken på TA.no, og over 100 har hittil kommentert den på avisas kommentarfelt under artikkelen, og på Facebook og Origo.

Fra en leser i Bergen fikk vi denne: "Tenkte bare at jeg skulle fortelle deg at den saken om hun som sa opp statsborgerskapet sitt har ført til en debatt med 114 utrolig seriøse og intellektuelle innlegg på Facebook-profilen til naboen min, filosofiprofessor i Rafto-stiftelsen Iver Ørstavik".

Mest lest i Nettavisen nå:

Bra å være synlig
- Jeg er glad for oppmerksomheten. Det er mindre lett for staten å utføre sanksjoner hvis man syns bedre, sier Ingunn Røiseland, som har blitt intervjuet av flere radiokanaler siden saken kom på trykk i TA.

- Jeg har tenkt nøye gjennom hva jeg er redd for å miste, for eksempel hvis staten tar alt jeg eier, for det tror jeg kan skje nå. Men jeg er ikke redd for noen ting, sier hun til TA.

Hun sier at hun har fått kjempemange tekstmeldinger og eposter fra folk om artikkelen.

- Jeg tror dette betyr at det er mange som tenker som jeg. At vi er blitt fôret fra vi er små om at vi bor i verdens beste land. Men så er det knapt noe land, med all den skjulte og omfattende korrupsjonen som vi har.

Mange har fortalt henne personlige historier om hvordan staten har begått overgrep mot dem.

Økonomisk risiko
- Det er mange som har kjempet, og opplevd at staten ikke er der for folket. De er blitt urettferdig behandlet. De skriver «takk, endelig er det noen som setter seg opp mot staten». Selv er de redde for straff, som å miste jobben. Det er jo jeg også, men det er viktig for meg å ha mot til å si i fra. Jeg har sett hvordan staten behandler dem som trer ut av rekkene. Mange som har stått opp mot staten har opplevd dens harde hånd etterpå.

Røiseland har fått med seg at mange tror hun gjør dette for å slippe å betale skatt.

- Det er motsatt. Dette er en økonomisk risiko. Jeg gir avkall på rettigheter for noe jeg tror på, sier hun.

Farlig med skatt
Røiseland forklarer at en av grunnene til at hun ikke vil være norsk statsborger, er fordi hun ikke vil støtte et land som involverer seg i krig i andre land.

- Vi støtter dette, fordi vi bidrar gjennom å betale skatt. Det vil jeg ikke være med på. Da får de heller gjøre det de vil med meg, sier Røiseland.

Hun mener også at politikere har signert bort norske naturressurser ved å skrive under handelsavtaler med andre land.

- Jeg vet at mange mener at jeg er litt sprø, og jeg visste at mange kom til reagere negativt på dette, sier hun.

Ingunn Røiseland mener likevel at hvis folk hadde fått riktig og nok informasjon om alt som staten foretar seg, så hadde mange tenkt annerledes.

Les flere saker fra Telemarksavisa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere