*Nettavisen* Nyheter.

- Glattbarbert er ut

BIKNISESONG: Det nærmer seg bikinisesongen, men velger du en brasiliansk voks før du tar på bikinien? Foto: (Shutterstock)

Nå skal du beholde litt av kroppshåret nedentil.

09.02.10 09:20

(SIDE2): Fjerning av hår har i årtusener vært en trend som henger sammen med sosiale, kulturelle, religiøse og hygieniske aspekter. Mens muslimske kvinner fjerner kroppshår som en del av en renselsesprosess etter menstruasjonen, fjerner vi kvinner i Norden ofte håret av helt andre årsaker.

Under presselanseringen av Veets nye hårfjerningsserie «Rose Supreme» blir vi forklart at det er tydelig sosiale årsaker for hårfjerning - det er uakseptert med hår under armer og på ben. Men fjerning av hår har også med velvære å gjøre, da ritualet også gjør at man reduserer svette og kroppslukt.

Les også:Slik vokser du hjemme

Håret gror i fri utfoldelse
Med kvinnefrigjøring og kampen om likestilling på 70-tallet, skulle man la hårene på leggene og under armene gro i fri utfoldelse. I tillegg var kortklipte guttefrisyrer en trend blant kvinnene, og den androgyne looken ble et uttrykk som sa mer enn tusen ord. Samtidig skulle mennene ha langt og ukontrollert hår.

På 80-tallet kom jappetiden, og trenden gikk fra naturlig til kontrollert. Dette ble ytterligere forsterket på 2000-tallet da glattbarberte overflater, og begrep som brasiliansk voksing fikk tydelig fotfeste i den skandinaviske kulturen.

Men hva går vi i vente i det nye tiåret?

I vårt visualiserende samfunn er det liten tvil om at hårfrie områder fortsatt er viktig, og selv om brasiliansk voksing langt ifra er ute av trendbildet, skal man nå la det være igjen litt hår der nede.

- De fleste foretrekker fortsatt en nesten glattbarbert look, men gjerne med en individuelt formet hårstripe igjen. Altfor mange har i mange år vært totalt glattbarberte, inspirert av pornoindustriens glatte ungpikelook. Men når så mange har fulgt en trend, er den ikke lengre interessant, og derfor har flere og flere begynt å eksperimentere med mer hårprakt der nede - altså individualisme, forklarer den danske trendekspert Marie Duedahl.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hun går så langt som å si at mange har latt seg inspirere av neofeminismen – en tro om at kvinner er overlegen menn på alle områder.

- Kroppshår er tradisjonelt et maskulint symbol, og derfor signaliserer litt kjønnshår opprør, styrke og attitude. Men opprøret går altså ikke lengre enn til at det stadig er «no-go» med hår under armene og på beina. Det er her, kontrollen kommer inn, understreker Duedahl.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

- Individuelt formet dusk
Men nedentil skal det altså ikke være helt hårfritt lenger – og velger du å holde på noe av håret er det ikke bare estetiske verdiene du ivaretar, men du signaliserer også at du har kontroll.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Å beholde kroppshåret nedentil signaliserer overskudd, og at man har kontroll på tingene. Samtidig som man gjerne ønsker å understreke kjønnsforskjellen til mennene. Derfor kan kvinners hår på kroppen, borsett fra på hodet, virke provoserende på mange menn. Hårene signaliserer at kvinner ikke er interessert i å forme seg selv som et objekt i mannens blikk, sier trendeksperten og forklarer at få kvinner tørr å la håret under armene vokse fritt.

- Hår under armene er et virkelig statement, som de fleste av nåtidens kvinner ikke tør komme med, så vi er ikke tilbake ved 1970-tallets rødstrømper. Hårfjerningstrenden er litt, men godt. En individuelt formet dusk nedentil, og absolutt ingenting på beina og armhulene, påpeker trendeksperten.

Men hva med gutta?

Blant guttene er det liten tvil om at håret skal gro fritt i ansikt og på hodet.

Da vi tidligere i år spurte stylist, og vinner av tittelen «Årets best kledte mann 2009» Kjell Nordstrøm, om trender for mannen i det nye tiåret ble både snurrebart og midtskill med langt hår nevnt som nøkkeltendenser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag