RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- God sjanse til å komme hjem

Foto: Vatn, Vegar K. (SCANPIX)
Kongo-misjonær Rune Edvardsen tror det er stor sjanse for at Moland og French kommer hjem til Norge.

Tirsdag ettermiddag falt dommen mot de tiltalte nordmennene i Kongo. Begge ble dømt til døden fem ganger.

Predikant Rune Edvarsen har vært misjonær i Kongo i en rekke år og kjenner forholdene i landet svært godt. Han har hatt mye kontakt med både de tiltalte og de pårørende, samt lokal- og sentralmyndigheter i Kongo.

På spørsmål om hvordan han reagerte på domsavsigelsen i Kisangani, svarer han slik:

- Jeg var mentalt forberedt på at dette ville bli utfallet. Men jeg ble sår og fikk vondt i magen av å tenke på familien som fikk servert dette, sier han til Nettavisen.

- God sjanse til å komme hjem
Edvardsen tror rettssikkerheten til Moland og French vil bli bedre ivaretatt når saken eventuelt kommer opp i en rettsrunde i hovedstaden Kinshasa. Dessuten tror han internasjonal oppmerksomhet rundt saken vil kunne bidra med press mot kongolesiske sentralmyndigheter.

- Jeg tror de har en god sjanse til å komme hjem og at dødsdommen kan endres i nye rettsrunder, sier Edvardsen.

- Jeg tror også at det stempelet på spionasje fra Norge er lokalt. Når de kommer til Kinshash så bør denne spiontiltalen falle bort, legger han til.

Knut Moland, faren til dødsdømte Tjostolv Moland, krever at utenriksminister Jonas Gahr Støre bruker alle midler på å få sønnen og Joshua French hjem til Norge.

Les også: Moland raser mot Støre

Stortingsrepresentant og medlem i utenrikskomiteen, Morten Høglund (Frp), tror Utenriksdepartementet har gjort eller vil gjøre flere grep enn det som eventuelt blir offentlig kjent gjennom pressen.

- Nå forventer jeg at det skjer mer enn det som blir kjent gjennom pressen. Jeg forventer at Utenriksdepartementet vil ha folk til stede i den videre rettsprosessen og kanskje være behjelpelig med tolk og advokat i den grad det er behov for det. Jeg vil være forsiktig med å gjøre opp noe dom på Utenriksdepartementet og Støres handlemåte, men forventer at de er foroverlent i forhold til de beskyldningene mot Norge og sørger for at sikkerheten til disse blir ivaretatt, sier Høglund til Nettavisen.

STØRE: - Ikke rettskraftig

Spionasje for Kongeriket Norge
Moland og French ble kjent skyldig for fem tiltalepunkter hvor ett av dem var spionasje for Kongeriket Norge. Støre har karakterisert saken og spionbeskyldningene som alvorlig.

- Er det litt lettvint å si at dette er alvorlig?

- Jeg regner med at det skjer mer enn det de vil ut med. Hvis Norge går svært høyt ut på banen i denne saken, så kan det slå tilbake, ikke minst mot de to som er tiltalt. Jeg har forståelse for at visse aktiviteter bør skje på en noe mer diskret måte, sier Høglund.

- Uten oppfølging og uten handling så er det for lettvint, men jeg tar det for gitt at her skjer det mer. Det er altfor tidlig å felle en dom over Utenriksdepartementet, legger han til.

Les også: Frykter å bli forlatt av Norge
Les også: French: - Vi må komme oss ut

- Blir ikke kjøpt fri
Flere Kongo-eksperter har uttalt at det er normalt å kjøpe seg fri fra det kongolesiske rettsvesenet, men ifølge NUPI-direktør Jan Egeland vil dette klassifiseres som korrupsjon.

- Ingen seriøs stat vil prøve å kjøpe dem fri. Det er korrupsjon og ville blitt kjent, sa Egeland til TV2 Nyhetene.

Høglund tror heller ikke det vil være aktuelt for Norge å gi penger under bordet.

- For meg så virker det ikke slik. Det som nå synes mest naturlig er å bidra med at de får en ankesak som er noe ryddigere og bedre enn den rettsprosessen de har vært gjennom og får advokat- og tolkehjelp, så får man ta stilling når man har en endelig rettskraftig dom, sier han.

Les også: - Presidenten ikke innblandet
Les også: HÅNET OG DØMT TIL DØDEN

Støre avviste spionanklagene og millionkravet fra kongolesiske myndigheter under en pressekonferanse like etter domsavsigelsen tirsdag ettermiddag. På spørsmål om sitt syn på rettssaken i Kongo, understreket Støre at norske myndigheter her må trå varsomt slik at man ikke skaper ytterligere vansker for de to nordmennene.

- Jeg tror Støre har veldig riktig i det han sier. Det kan skade dem i videre saksbehandling. Det at Norge har vært aktiv i frirettshjelp har nesten blitt brukt i anklagene om spionasje, poengterer Edvardsen.

Les flere saker:
DOMMEN: Hånet og dømt til døden
FRENCH: - Vi må komme oss ut
STØRE: - Ikke rettskraftig
EGELAND: - Stemningen er meget hatsk
PRESIDENTEN: - Ikke innblandet
DAGBLADET: Beklager forsiden

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere