- Gratis barnehage til innvandrerbarn

GRATIS: Ap-politiker Jan Bøhler mener gratis barnehage er et riktig tiltak for å øke norskkunnskapene til minoritetsbarn.

GRATIS: Ap-politiker Jan Bøhler mener gratis barnehage er et riktig tiltak for å øke norskkunnskapene til minoritetsbarn.

Oslo-politikeren mener det ikke er behov for bussing.

I forrige uke tok Manifest-redaktør Mimir Kristjánsson til orde for bussing av minoritetsbarn i Oslo fra østkanten til skoler på vestkanten slik at barna skal lære seg bedre norsk.

Ap-politiker Jan Bøhler er enig i at noe må gjøres.

- Det han har rett i er at noe mer må gjøres, for det er like mange som trenger særskilt norskundervisning av elever med innvandrerbakgrunn nå som tidlgere. Tallet har vært stabilt lenge til tross for flere tiltak, sier han.

Les også: - Minoritetselever må busses til vestkanten

- Ikke behov for bussing
Kristjánsson mener venstresiden nå må gå inn for bussing.

Men det er Bøhler skeptisk til.

- Jeg går inn for andre tiltak enn bussing, som mer gratis barnehage for å lære barna norsk. Dette har man i noen bydeler i dag, men jeg vil ha det i flere og at det også skal gjelde for 3-åringer, sier han til Nettavisen.

Han mener tiltaket er det viktig for å lære barna norsk før de begynner på skolen.

- Da blir det ikke behov for bussing, påpeker Ap-politikeren.

I dag gjelder ordningen med gratis kjernetid i barnehage for 4- og 5-åringer.

Selv om Bøhler er mot bussing, synes han det er bra at debatten tas.

- Det er positivt at det er noen på venstresiden som vil ta den debatten, for det er liksom bare høyresiden som diskuterer det på en særlig måte, sier han.

- Må få slutt på fritak
Bøhler mener det også må bli slutt på at det ved noen skoler på østkanten er 20-30 prosent av elevene som fritas fra de nasjonale prøvene.

- De får ikke et bilde av hvordan det går med dem. Man bruker ofte de tallene for å vise at det går ganske bra, men da tar man ikke med at det på noen skoler er et så høyt fritak, sier han.

FOR BUSSING: Norsk-somaliske Kadra Yusuf mener minoritetsbarn må busses til skoler der det går flere etnisk norske elever.

- Kan bare lære norsk av norske
Fredag gikk norsk-somaliske Kadra Yusuf ut og støttet Kristjánssons forslag om bussing.

- Innvandrerforeldre som ønsker at barna deres skal lære seg det norske språket og lykkes i Norge, må gjøre opprør. Det er ikke nok med gode lærere. Ungene kan bare lære norsk av norske medelever, sa Yusuf til Nettavisen, og konstaterte:

- Derfor må vi innføre bussing.

Les også: - De dømmer barna til en dårlig fremtid

Bakgrunnen er at minoritetselever i dag er i flertall ved en rekke skoler i Oslo.

På 54 av hovedstadens 125 grunnskoler er elever med norsk som morsmål i mindretall. Alle disse skolene ligger på østkanten.

- Dømmer barna til en dårlig fremtid
Men skolebyråden i Oslo, Anniken Hauglie (H), sier blankt nei til bussing. Onsdag i forrige uke påpekte hun overfor Nettavisen at barna har rett til å gå på sin nærskole.

Les også: - Jeg synes ikke man skal busse barn

- Bare svada fra skolebyråden, mente Yusuf.

Hun frykter konsekvensen dersom ikke noe gjøres for å endre situasjonen.

- Om vi fortsetter slik vil vi få rene taperfabrikker. Det Hauglie gjør er rett og slett å dømme barn til dårlige skoler og en dårlig fremtid, tordnet hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag