RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gratulerer, Gilbert og Fosse!

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Siv Jensen (Frp) tar av seg hatten for Gaza-legene.

Hele Norge ble kjent med Mads Gilbert og Erik Fosse da legene stilte opp for norske og utenlandske medier under Gaza-krigen.

Israel nektet internasjonal presse adgang til krigssonen, og dermed var legene på Shifa-sykehuset de eneste vestlige representantene som kunne rapportere fra Gaza-stripen.

Nå har Gilbert og Fosse fått tildelt Fritt Ords Honnør for «utrettelig å ha formidlet enestående øyevitneskildringer av sivilbefolkningens lidelser under bombingen av Gaza», skriver Fritt Ord på sine hjemmesider.

Anslag mot demokratiet
- Erik Fosse og jeg er glade for at Fritt Ord har gitt oss denne påskjønnelsen, og vi tar det som et uttrykk for at det er mange som ikke vil at ytringsfriheten skal knebles eller innskrenkes slik Israel gjorde i Gaza i år. Den systematiske stengningen var et alvorlig anslag mot demokratiet. Vi kom i en situasjon vi ikke hadde valgt, men som Israel hadde valgt i sin PR-strategi, sier Mads Gilbert til Nettavisen.

Gilbert og Fosse har aldri lagt skjul på sitt politiske ståsted og har erklært seg selv som Palestina-venner. Flere kritiske røster hevdet at dette ståstedet preget skildringene legene serverte norske og internasjonale journalister.

Gilbert antyder at Fritt Ord-prisen er et slag mot dem som tidligere har uttalt seg kritisk overfor medienes bruk av Fosse og ham selv som kilder.

- Det har jo vært røster som har hevdet det var feil at vi kom usensurert på lufta. De som har et problem nå, er de som har mistenkeliggjort oss og forsøkt - som Siv Jensen - å begrense vår ytringsfrihet og kriminalisere oss, sier Gilbert.

Gratulasjoner fra Siv
Frp-formann Siv Jensen avviser derimot påstanden om at hun har forsøkt å sensurere Gilbert og Fosse.

- Det har jeg ikke gjort. Det er tull. Jeg mener at alle mennesker skal få si hva de mener. Det jeg har reagert på er kildekritikken, sier Jensen til Nettavisen.

- Synes du at Gilbert og Fosse fortjener denne prisen?

- Jeg gratulerer dem med at de har fått den. Nå har jeg ikke reflektert over denne prisen og jeg vet ikke om de hadde noen andre kandidater, sier Jensen.

Norske og internasjonale medier har gått sterkt ut mot Israels beslutning om å stenge journalister ute av Gaza under den 22 dager lange krigen.

Gilbert mener krigen kunne blitt stanset dersom internasjonale journalister fikk tilgang til krigssonen.

- Det alvorlige er jo at denne blokaden av Gaza og ytringsfriheten gjorde at krigen varte mye lenger enn den hadde behøvd. Hadde CNN, BBC og VG vært inne og gjort sine undersøkelser og dokumentert, så hadde verdensopinionen vært så sterk at de ikke kunne ha holdt på i tre uker, sier Gilbert.

Svertekampanje
Gilbert fnyser av påstanden om at han og Fosse har feilinformert verdenspressen om hva som foregikk på Gazastripen, og mener dette er en svertekampanje i regi av Israel.

- Erik Fosse og jeg er professorer og vi er vitenskapsfolk som lever av å forvalte sannheten på riktig måte. Hvis vi ikke gjør det, så er vi ferdige, sier Gilbert.

Fritt Ord-Honnørene overrekkes tirsdag 24. februar. Med honnøren følger en krystallvase og et pengebeløp på 50.000 kroner til hver.

Gaza-legene jobber nå med å forfatte en bok om hendelsene på Gazastripen. Boken blir utgitt til høsten på norsk, engelsk og arabisk.

1300 palestinere og 13 israelere ble drept under den israelske offensiven på Gazastripen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere