RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Gravide selger sex

Sex selges åpenlyst på gaten i Stavanger i et marked som kommer på toppen av salg fra leiligheter og hotell. Ifølge Bymisjonssenteret og Albertine i Stavanger selger også gravide kvinner sex. Albertine rapporterer om kunder som har giftet seg med kvinner de tidligere har kjøpt sex av.
Sex selges åpenlyst på gaten i Stavanger i et marked som kommer på toppen av salg fra leiligheter og hotell. Ifølge Bymisjonssenteret og Albertine i Stavanger selger også gravide kvinner sex. Albertine rapporterer om kunder som har giftet seg med kvinner de tidligere har kjøpt sex av. (Illustrasjonsfoto: Marius Vervik , Rogalands Avis)
Sist oppdatert:
De har kjærester i Spania og Italia og familie i Nigeria. De returnerer fra utenlandsopphold gravide med behov for abort for å kunne selge sex. De gifter seg med sine norske kunder.

STAVANGER (Rogalands Avis): Slik er virkeligheten for flere nåværende eller tidligere prostituerte i Stavanger.

Rogalands Avis har i en rekke artikler den siste tiden belyst prostitusjonsmarkedet i byen. Siden årsskiftet har det kommet mange nye nigerianske kvinner til byen, noe som har ført til en spredning i sentrum og mer aggressiv markedsføring. Dette kommer på toppen av et stort innemarked i Stavanger hvor sex selges via leiligheter og hotell.

Les også: - Norske horekunder er stort sett gode menn

Dekkhistorier
Mange av disse kvinnene sitter på historier som bare de aller færreste kjenner til. Albertine (tiltak for kvinner i prostitusjon) ved Bymisjonssenteret i Stavanger deler tankevekkende informasjon i et brev til Helsedirektoratet. Her beskrives dobbeltlivet til flere av kvinnene:

«Kvinnene vi er i kontakt med lever ofte et todelt liv. Det betyr at når de reiser hjem slutter de å «være prostituert», skriver avdelingsleder Annette Hagelin i Albertine, som utdyper overfor Rogalands Avis:

- Vi vet at kvinnene vi møter ofte lever et dobbeltliv. Det betyr at familie, venner og kjærester ofte ikke kjenner til prostitusjonsvirksomheten. Kvinnene opererer med ulike former for dekkhistorier som jobb, besøk og så videre, sier hun.

- Dropper kondom
Mangelfull kunnskap om prevensjon, spesielt blant nigerianske kvinner, er en stor utfordring. Albertine bruker derfor mye tid på prevensjonsveiledning:

«Vi ser at kvinnene reiser hjem til kjærester i Italia og Spania og ønsker å skille dette forholdet fra prostitusjonen her i Norge. Det betyr at kvinnene lar være å bruke kondom. Ikke alle kvinnene har ordnet med annen type beskyttelse før de reiser hjem. Det har derfor vært en økning av kvinner som ønsker abort etter sånn type uhell.»

- Flere av kvinnene vi møter er engstelige for egen helse på grunn av prostitusjonen. De kan ofte være redde for ikke å bli gravide senere, eller bli utsatt for smittsomme sykdommer. De er opptatte av å ta vare på egen helse, sier Hagelin.

Gravid
Overfor Rogalands Avis ønsker ikke avdelingsleder Annette Hagelin i Albertine detaljert å kommentere hvorvidt de hjelper prostituerte som returnerer gravide til Stavanger med behov for abort:

- De kan være gravide når de kommer tilbake til Norge, og oppdager dette når de har begynt å gå på gaten. Vi prøver å bistå kvinnene så godt det lar seg gjøre innenfor de rammene helsetilbudet på Albertine har, sier Hagelin, som bekrefter at hun kjenner til prostituerte som har giftet seg med tidligere kunder.

Selv om flere benytter dekkhistorier, kjenner ofte både norske ektemenn og kjærester i Nigeria, Italia eller Spania til bakgrunnen deres, ifølge Hagelin:

- Ofte er ikke dette et tema, men samtidig ser vi at mennene er opptatt av å hjelpe og «ta vare på» kvinnen og hennes familie, sier hun.

Albertine har ikke fått svar på søknaden om 870.000 kroner i tilskudd fra Helsedirektoratet til «Helsetilbud for kvinner».

Les flere saker hos Rogalands Avis

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere