RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Greit å ta ut ekstra sykedag

Foto: Jørgen Berge (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Ny undersøkelse avslører nordmenns holdninger til trygdeordningene. Sjekk ut hvor moralen svikter.

OSLO SENTRUM (Nettavisen): Torsdag presenterte NAV en ny undersøkelse om nordmenns holdninger til trygdemisbruk på en fagkonferanse om temaet i Oslo.

Skal vi tro undersøkelsen, der 4000 personer har deltatt, så har nordmenn høy moral når det gjelder trygdemisbruk.

Hele ni av ti svarer nemlig at de synes trygdemisbruk er «meget alvorlig».

- Det vi ser er at nordmenn flest mener at trygdemisbruk er meget alvorlig. Føyer man til dem som sier det er ganske alvorlig, får vi nesten hundre prosent, og det er et ganske godt utgangspunkt, sa direktør Magne Fladby for NAV Kontroll og innkreving på konferansen.

Les også: - Smittsomt å være ufør
Les også: Skavlan hamrer løs på «syke-Norge»

- Folk vil ha strenge straffer
Nesten alle svarer at trygdemisbruk kan sammenlignes med tyveri, og at trygdemisbruk påvirker velferdsordninger negativt.

- De mener også at de som misbruker systemet bør få en streng straff, sa Fladby.

Flesteparten mener at bekjempelse av trygdemisbruk bør ha et høyt fokus, og de mener det ikke gjøres nok for å avsløre juks.

- Mange mener at det er mange som forsøker å få mer utbetalt enn det de har krav på, og de mener at trygdemisbruket i Norge er omfattende, sa direktøren.

- Avdekker stadig mer
Men at alle har en så god moral som undersøkelsen skulle tilsi, stemmer ikke. For tall fra NAV viser også at trygdesvindel er et stort og økende problem.

- Vi avdekker stadig mer svindel, og jeg tror vi vil se en økning i antall større saker, mente Fladby.

NAV har fem regionale enheter som utreder trygdemisbruk, og som anmelder en rekke svindelsaker til politiet hvert eneste år. 80 personer er sysselsatt bare med dette.

I fjor anmeldte NAV 1299 personer for trygdesvindel, for totalt å ha svindlet til seg hele 155 millioner kroner. I 2007 ble det anmeldt svindel for 188 millioner kroner - og i 2008 for 182 millioner.

Per august i år hadde 946 personer blitt anmeldt for svindel, for totalt 107 millioner kroner. Og det er de som går på uføretrygd og sykepenger som i gjennomsnitt svindler for de største beløpene.

- Hvis vi tar bort tallene for dagpenger, så går svindeltallene opp. Det er jo et tankekors, sa Fladby.

- Tar ekstra sykedager
I undersøkelsen svarer flesteparten at de tror det er størst svindel når det gjelder sykepenger.

- Legene har en nøkkelrolle her. Jeg skal ikke si at de er med på å gjøre svindel mulig, men enten så er de lurt, eller så har de gjort en for dårlig undersøkelse i forhold til pasienten, eller så er de med på det, eller er klar over det, sa direktøren i NAV Kontroll i innkreving.

Bare 24 prosent svarer i undersøkelsen at de synes det er «meget alvorlig» å ta ut en ekstra sykedag selv om de ikke er syke. 40 prosent svarer at dette bare er «litt alvorlig» eller «ikke alvorlig».

Omtrent like mange mener at det ikke er så alvorlig å ta ut ekstra dager fri i forbindelse med at de har syke barn.

Fladby mente at dersom trygdemisbruket blir utbredt, så er det med på å bryte ned tilliten til velferdsordningene.

- Disse pengene kunne vært brukt til andre gode formål i fellesskapet, sa Fladby til de mange tilhørerne.

I den samme undersøkelsen kommer det fram at bare 58 prosent mener at det å jobbe «svart» er alvorlig.

- Ikke mer brutalt arbeidsliv
Tidligere NHO-direktør Finn Bergesen jr. mener det er viktig å sette trygdemisbruk på dagsorden.

- Dette er en utrolig viktig problemstilling, men det er samtidig en vanskelig problemstilling. For hva er egentlig trygdemisbruk? spurte tidligere NHO-direktør Finn Bergesen jr. i et innlegg på konferansen.

Bergesen var ikke enig med dem som hevder at arbeidslivet er blitt for tøft, slik at mange faller utenfor av den grunn.

- Mange snakker om at vi har fått et mer brutalt arbeidsliv, men det har vi ikke. Noen kan nok oppfatte det slik, men vi har aldri hatt kortere arbeidstid, lengre ferier og en mer forståelse for hverandre på arbeidsplassen, sa Bergesen.

- Skremmende om svart arbeid
Han mente undersøkelsen fra NAV var god, men også skremmende.

- 98 prosent mener at det er alvorlig å misbruke trygdesystemet, og det er bra. Det viser noe om holdninger i samfunnet. Men når vi går over til svart arbeid, er det kun 58 prosent som mener at det er alvorlig, og det er skremmende. For disse tingene henger sammen. At nesten halvparten av befolkningen synes at dette ikke er alvorlig, sier også noe om holdninger, sa den tidligere NHO-direktøren.

- Man velter over en økonomisk belastning fra seg selv til noen andre. Det er ikke staten som lider under dette, men vi som borgere, sa Bergesen videre.

Han påpekte samtidig at det skal være lov å være syk, og at det skal være akseptert å være syk.

- Jeg ville lagt hovedvekt på de som utformer lovene, hovedansvaret ligger på dem. De må være bevisst på at hvis de utformer regelverk slik at de åpner for misbruk, så er det med på å undergrave regelverket, sa Bergesen.

- 123 milliarder til trygd
Tirsdag skrev Nettavisen om regjeringens prognoser for neste års utgifter til folketrygden, og tallene er skremmende høye.

Totalt vil det neste år gå med 123 milliarder kroner til å dekke trygden til syke, uføre og folk på attføring/rehabilitering. Dette er personer som alle er i arbeidsfør alder.

Ifølge statsbudsjettet så vil folketrygdens utgifter øke med 30 milliarder kroner i 2010. Hele 62,4 milliarder kroner går til personer med uførepensjon.

Les egen sak: Sluker all skatt fra 1,5 millioner nordmenn

Nettavisen har gjennom flere artikler fulgt opp temaet denne uken.

Les sakene her:
Alle skal med - på trygd
Jens: - Må gjøre noe raskt
- Smittsomt å være ufør
Skavlan hamrer løs på «syke-Norge»
- Hipp hurra!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere