*Nettavisen* Nyheter.

- Grønn salat er tre ganger verre enn bacon

Amerikanske klimaforskere mener grønn salat produserer tre ganger så mye klimautslipp som bacon, i hvert fall hvis man beregner utfra per kalori. Foto: Anthony Devlin (Pa Photos)

En sunn salat er langt mer klimafiendtlig enn for eksempel en baconsandwich.

17.12.15 08:42

Det å spise et sunt måltid bestående av frukt og grønnsaker, kan være mer skadelig for klimaet enn et måltid kjøtt. Det hevder i hvert fall amerikanske forskere.

Produksjon av salat genererer nemlig mer enn tre ganger så mye CO2-utslipp som produksjonen av bacon gjør, hvis man beregner utfra antall kalorier, ifølge en studie som er utført av forskere ved Carnegie Mellon University (CMU) .

Forskerne har analysert virkningen ulike matprodukter har på klimaet i form av energikostnader, vannbruk og utslipp (også kjent som klimafotavtrykk). De har analysert hvordan dyrking, bearbeiding og transport av mat, samt salg og service, lagring og husholdningsbruk belaster klimaet.

- Jeg er overrasket, sier den australske klimaforskeren, Glen Peters, til Nettavisen.

- Du må spise veldig mye salat
Peters tror imidlertid det er en relativ enkel forklaring bak det oppsiktsvekkende funnet.

- Jeg ser at studien har tatt utgangspunkt i antall kalorier, og ikke antall kilogram. Du må spise veldig mye salat for å få like mye kalorier som det er i en stor fettklump. Det er nok der forklaringen ligger, sier Peters, som er klimaforsker ved CICERO.

Selv om salaten genererer mer klimautslipp enn det bacon gjør per kalori, så betyr ikke det at et måltid med kjøtt genererer mindre klimautslipp enn en salat, ifølge Peters.

- Hvis du har en sandwich med bacon og salat, noe som ikke er uvanlig, så ville salaten hatt et mindre klimafotavtrykk enn baconet i den sandwichen, sier han.

- Hvis du reduserer kjøttinntaket med 100 gram per dag, så vil du ikke nødvendigvis erstattet alle kaloriene ved å spise grønn salat. Du må jo spise «tonn» med salat for å få like mange kalorier som det er i 100 gram kjøtt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klimaforsker Jan Fuglestvedt Foto: Miljødirektoratet (NTB scanpix)

- Mange måter å regne på
Den norske klimaeksperten Jan Fuglestvedt, som sitter i ledelsen i FNs klimapanel (IPCC), sier på generelt grunnlag at ulike forskningsmetoder kan generere ulike resultater.

- Min første reaksjon er at i slike analyser, er resultatet veldig avhengig av antagelser og hvordan man gjør beregninger og hvordan de presenteres. På andre parallelle områder har jeg selv sett hvor stor forskjell man kan få på resultatet hvis man endrer på innfallsvinkelen i analysen. Det finnes ulike tilnærminger som gir forskjellige svar, sier forskningsleder ved CICERO senter for klimaforskning, Jan Fuglestvedt, til Nettavisen.

- Det er veldig mange måter å regne på når det er flere gasser med i bildet. Når det gjelder vektleggingen av metan, som jeg regner med er en viktig komponent i denne studien, så er det store variasjoner i litteraturen. Det kan være én av forklaringene bak studien.

- Vil du anbefale folk å spise kjøtt framfor grønnsaker, av klimamessige hensyn, Fuglestvedt?

- Jeg vil anbefale folk å se kritisk på beregningene, både når det gjelder denne og tidligere studier, og tenke nøye over hvordan det er gjort og presentert - om det er rimelig vektlegging av de ulike typer utslipp og rimelig avgrensning av prosesser inkludert i studien, sier Fuglestvedt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Klimaforsker Glen Peters. Foto: CICERO

- Diett for å redde planeten
- Hva bør vi spise for å redde planeten, Peters?

- Som min far sa, skal man alltid spise moderate mengder. Det generelle synet er at man bør spise mindre rødt kjøtt. Man trenger ikke å ta det til det ekstreme, men rødt kjøtt har en ganske stor innvirkning på klimaet. Jeg tror det er ganske allment kjent at folk flest spiser mer rødt kjøtt enn det som er anbefalt. Hvitt kjøtt genererer mindre utslipp. Dessuten er det mindre kalorier og bedre for helsen, sier Peters.

- Generelt kan jeg si at rødt kjøtt har det største klimafotavtrykket per kilogram. Hvitt kjøtt har noe mindre, og grønnsaker har minst klimafotavtrykk av de tre.

(Artikkelen fortsetter under avstemningen).


- Krever mer ressurser per kalori
Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Environment Systems and Decisions journal.

- Mange vanlige grønnsaker krever mer ressurser per kalori enn man kanskje tror, sier medforfatter og professor Paul Fischbeck ved CMU.

- Aubergine, selleri og agurk kommer spesielt dårlig ut hvis man sammenligner det med svin og kylling, sier han.

Tenketanken Chatham House forsker for tiden på koblingen mellom kjøttforbruk og klimautslipp. Seniorforsker ved Chatham House, Anthony Froggatt, forteller til The Independent at det kreves store mengder med vann og energi for å produsere grønn salat. Froggatt var ikke involvert i studien.

- Ikke alltid det beste for klimaet
Ifølge noen estimater bidrar buskap til 51 prosent av det globale klimautslippet. Forskerne bak studien mener ikke at folk skal trosse rådene om å dempe sitt eget kjøttforbruk.

Men de påpeker at kostholdsrådene fra det amerikanske landbruksdepartementet, som består av «sunnere» mat, vil øke en persons innvirkning på klimaet når det gjelder energikostnader, vannbruk og utslipp - selv når det totale kaloriinntaket blir redusert.

- Det som er bra for helsen, er ikke alltid det beste for klimaet, sier forsker Michelle Tom, som er medforfatter av rapporten.

- Det er viktig at offisielle tjenestemenn vet dette og at de erkjenner denne avveiningen ettersom de fortsetter å utvikle kostholdsråd i framtiden, sier hun.

Les også: Her kommer en trist nyhet om bacon

Studien viser overraskende nok at dersom folk kutter ut kjøtt og reduserer inntaket av kalorier til det som er anbefalt av amerikanske helsemyndigheter, vil deres klimapåvirkning likevel øke med henholdsvis 37 prosent i energibruk, ti prosent i vannbruk og seks prosent i klimautslipp.

- Dette er interessant. Dette har jeg ikke noen forklaring på, sier Peters.

Fraråder for mye kjøtt
Helsedirektoratets første kostråd lyder som følgende: «Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.»

Frukt og grønt er en gjenganger i kostrådene fra Helsedirektoratet, og i den grad kjøtt nevnes, anbefales magert kjøtt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag