*Nettavisen* Nyheter.

- Grønne sertifikater kan gi høyere strømregning

Bergen (NTB): Innføring av grønne sertifikater på det norske kraftmarkedet vil trolig gi forbrukerne her i landet en høyere strømregning.

Om kort tid blir det klart om Norge får et felles grønt sertifikatmarked med Sverige. Forhandlingene skal være avsluttet innen 1. oktober, men det spekuleres i om avtalen kan være klar allerede før stortingsvalget 14. september, skriver Bergens Tidende.

Da forhandlingene med Sverige brøt sammen i 2006, forklarte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) havariet med at norske forbrukere ville bli tvunget til å ta en uforholdsmessig høy andel av byrden over strømregningen.

Seniorrådgiver Mari Hegg Gundersen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier det foreløpig er uvisst hvor mye norske forbrukere må betale ekstra om de grønne sertifikatene blir innført.

- Da Sverige innførte ordningen ble det et prispåslag på opp mot 500 kroner året for en vanlig husholdning, sier hun til avisen.

I 2006 hevdet Stoltenberg at norske forbrukere ville vært nødt til å betale dobbelt så mye som svenskene. Årsaken er at Norge bare har halvparten så mange innbyggere å fordele betalingsforpliktelsene på. (©NTB)

Annonsebilag