*Nettavisen* Nyheter.

- Grove overgrep mot svake og syke

Foto: Sørbø, Krister (NTB scanpix)

Venstre-leder Trine Skei Grande ber regjeringen legge vekk «Lex Breivik».

11.05.12 12:00

Fredag legger helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fram forslag om endringer i psykisk helsevernlov. Hensikten er et skjerpet regelverk som kan tas i bruk dersom Anders Behring Breivik overføres til tvungent psykisk helsevern.

Lovforslaget har blitt omtalt som «Lex Breivik», og har allerede værte ute på høring.

Les Gunnar Stavrums leder: Lisvarig isolat i Norge

- Dette bør legges vekk
Forslaget får imidlertid Venstre-leder Trine Skei Grande til å reagere sterkt.

- Dette bør helseministeren bare legge vekk, og så bør vi ha en ordentlig diskusjon om psykisk helsevern når rettssaken mot Anders Behring Breivik er over, sier Skei Grande til Nettavisen.

Skei Grande mener noe av det mest graverende av det som foreslås, er en hjemmel som gir en lege eller en psykolog rett til å holde en person innesperret dersom det foreligger «særlig risiko for angrep mot pasienten selv».

- For det første mener jeg det å sperre inne mennesker over lang tid, og det å bruke tvang overfor mennesker, ikke er noe en enkelt lege kan bestemme. Det er det bare det norske rettsvesenet som kan bestemme, sier hun bestemt.

- De foreslåtte endringene kan innebære grove overgrep mot allerede svake og syke mennesker, advarer Skei Grande.

- Forbundet med andre regimer
Hun mener det er flere grunnleggende rettsprinsipper som brytes med endringene.

- Det andre prinsippet som brytes handler om at de nå ikke lager regler ut fra om noen er en trussel for samfunnet, men om samfunnet er en trussel mot dem. Det er jo et prinsipp som kan få store følger. For det betyr at du med en leges makt kan ha rett til å sperre inne mennesker som kan provosere omverdenen, sier Skei Grande, og legger til:

- Det er jo en prinsipp som vi vanligvis har forbundet med andre regimer. Jeg mener rettsprinsippene våre må stå seg i gode og onde dager, sier hun.

Skei Grande er ikke i tvil om at lovene hasteendres nå på grunn av den pågående rettssaken mot Breivik.

- Hvorfor skulle de ellers komme med det nå? De har jo sittet med makta i sju år, sier Venstre-lederen til Nettavisen.

- Har ikke respekt for rettssaken
- Er du overrasket over at regjeringen foreslår disse endringene?

- Jeg er mest overrasket over at de ikke har respekt for rettssaken, og at de ikke lar rettssaken gå sin gang og tar diskusjonen etterpå, sier hun.

Hun mener regjeringen med lovendringene vil frarøve mennesker friheten.

- Dette betyr at en lege på en måte kan frarøve et menneskes frihet uten at det rettslig grunn for det, eller at det ikke er et medisinsk grunnlag for det, sier Skei Grande.

Fredag klokken 12 legger helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen fram regjeringens forslag til endringer i psykisk helsevernlov.

Nettavisen følger saken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.