RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Grunn til å tro at Norge er et prioritert terrormål

Kjetil Stormark har skrevet bok om "Da terroren rammet Norge" er blant 22.
Kjetil Stormark har skrevet bok om "Da terroren rammet Norge" er blant 22. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Terrorekspert tror ny terrortrussel skyldes et åpenbart taktskifte hos IS-ledelsen.

Forfatter og terrorekspert Kjetil Stormark er ikke overrasket over at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) oppjusterer trusselbildet. Han mener Norges bidrag på 120 soldater i Irak, som skal trene opp irakiske soldater, er en direkte årsak til økt terrorfare her hjemme.

- Det er helt åpenbart at dette er en trussel som handler om Den islamske stat (IS) og det norske styrkebidraget i Irak, sier Stormark til Nettavisen.

- Man må lese dette i lys av at det har skjedd et åpenbart taktskifte fra IS’ side i forhold til at lederne har tatt initiativ til at det må føres terroraksjoner mot de nasjonene som går inn og samarbeider militært for å stanse IS i Irak og Syria, sier han.

Stormark henviser blant annet til Australia, som nylig avverget flere grufulle terrorangrep som ifølge landets statsminister var beordret av IS-ledelsen.

- Norge et prioritert mål
PST opplyser i sin vurdering at det er sannsynlig at noen vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i Norge i løpet av de neste tolv månedene.

- I hvilken grad man har konkrete og spesifikke indikasjoner på en konkret aksjon, har ikke PST sagt noe om ennå. Men de sier at det er grunn til å tro at det er høy risiko for forsøk på terroraksjon i løpet av de neste tolv månedene, sier Stormark.

- Da kan man legge til grunn at det foreligger etterretning om at det er uttalt eller kommunisert på et eller annet nivå i IS eller i en tilhørende samarbeidsgruppe, at Norge er et prioritert mål, sier terroreksperten.

- Ikke under oppseiling
Han tviler imidlertid på at det foreligger noen konkret terrortrussel av den typen Norge ble utsatt for i sommer, som førte til enorme sikkerhetstiltak.

- Hadde det vært en spesifikk terroraksjon som var under oppseiling, ville ikke tidsbegrepet på ett år blitt brukt, sier Stormark.

Stormark tror myndighetene ville iverksatt flere tiltak tilsvarende dem vi så i sommer, om det forelå en konkret og en svært nært forestående terrortrussel mot Norge.

Men Stormark tar forbehold om at Politidirektoratet kan med komme tiltak som han ennå ikke er kjent med.

Stormark har nylig skrevet i bloggen sin om den interne striden i regjeringen knyttet til et eventuelt norsk engasjement i Irak. 

(Artikkelen fortsetter under).


- Øker terrortrusselen
PST innleder dagens oppdatering på trusselbildet på følgende måte: «PSTs trusselvurdering for 2014 er fortsatt gjeldende. Denne vurderingen er å anse som et supplement innenfor det som vurderes som mest sannsynlige terrorscenarier basert på den senere tids utvikling.»

Nordens fremste terrorekspert uttalte til Nettavisen forrige fredag, dagen etter at regjeringen kunngjorde styrkebidraget til Irak, at dette ville øke terrortrusselen mot Norge.

- Dette øker terrortrusselen mot Norge, men det er en konsekvens man må ta. Det går ikke an å blidgjøre disse gruppene. Man må være prinsippfast, sier terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, Magnus Ranstorp, til Nettavisen.

Kampopplæring
Ranstorp tror ikke det vil utgjøre noen stor forskjell for IS om hvorvidt norske soldater driver kampopplæring eller deltar aktivt i kamphandlingene.

- De har jo fokus på de landene som deltar i koalisjonen. Jeg tror ikke de gjør noen større forskjell på om man deltar i direkte eller indirekte stridigheter. Deltagelse innebærer at man på en eller annen måte er involvert i stridigheter. Vi kan kanskje gjøre en distinksjon, men jeg tror ikke de der nede gjør det, sa Ranstorp.

DIREKTE: Få de siste oppdateringene om Norge og terrorfaren.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere