RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Guantánamo-selvmord var drap

Foto: SHANE T. MCCOY (AFP)
Sist oppdatert:
Familiene til to fanger som døde i Guantánamo-fengselet, hevder å ha bevis for tortur og drap.

To fanger som døde i det amerikanske fengselet i Guantánamo Bay i 2006 - 21 år gamle Yasser al-Zahrani og 33 år gamle Yemeni Salah al-Salami - ble torturert og drept. Det hevder familiene til de to og imøtegår dermed amerikanske myndigheters versjon om at de to begikk selvmord.

Krever ny gransking
Familiene ber amerikansk påtalemyndighet se på saken på nytt og sier de sitter på ny informasjon, blant annet øyevitneskildringer fra fire amerikanske Guantánamo-vakter, skriver nyhetsbyrået AFP.

- Fortalte om dekkoperasjon
- De har øyevitneskildringer av en dekkoperasjon etter dødsfallene, sier familienes advokat, Padriss Kebriaei, som legger til at både Bush- og Obama-administrasjonen har påstått at det dreier seg om selvmord.

Holdt fanget i fire år
Da de to saudiarabiske mennene døde var det fortsatt ikke reist noe tiltale mot dem, fire år etter at de ble pågrepet og sendt til den amerikanske militærbasen på Cuba.

Pentagon avviser anklagene og sier de to - sammen med en tredje person der familien ikke er en del av søksmålet - begikk selvmord gjennom å henge seg på fengselscella.

«Camp No»
Joe Hickman, en soldat som var på vakt natten de døde, har fortalt at han så tre innsatte bli eskortert i en bil til en hemmelig leir utenfor selve fengselsanlegget, som gikk under navnet «Camp No». Navnet hadde den fått fordi det offisielle svaret var at leiren ikke eksisterte.

Mener de ble torturert
Senere ble de tre døde kroppene avlevert og undersøkt, og Hickman fortalte at han fikk høre de hadde svelget filler. Mens det amerikanske justisdepartementet konkluderte med at Hickmans vitnemål ikke kunne bekreftes, hevder faren til en av fangene at han så spor av tortur på ansiktet, brystet og hodet til sønnen. Han nektet derfor å skrive under på papirene han fikk overlevert, der det sto at dødsårsaken var selvmord.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere