*Nettavisen* Nyheter.

- Gud er et produkt av menneskelig svakhet

Foto: HANDOUT/Scanpix

Bibelen er en samling av primitive, barnslige eventyr, skrev geniet Albert Einstein i personlig brev. Nå er Gude-brevet til salgs.

05.10.12 15:31

Et håndskrevet brev, hvor Albert Einstein utfordrer begrepet «Gud», legges ut til auksjon på nettstedet eBay denne måneden. Åpningsbudet ligger på tre millioner dollar, ifølge auksjonshuset Auction Cause.

Brevet, som omtales som Gude-brevet, ble forfattet av geniet ett år før han døde.

Brevet inneholder Einsteins personlige syn på religion, Bibelen og konseptet om Gud.

Brevet er adressert til den jødiske filosofen Erik Gutkind, og gir en innsikt i Einsteins private tanker.

- Enestående
President Eric Gazin ved Auction Cause, som har ansvar for eBay-auksjonen, sier brevet er enestående av en rekke grunner.

- Dette brevet er etter min mening historisk og kulturelt enestående fordi dette er personlige og private tanker til sannsynligvis det smarteste mennesket i det 20. århundret, sier Gazin til Reuters.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Handout

- Primitive eventyr
Her følger noen utdrag fra brevet, som er gjengitt av auksjonshuset Auction Cause.

«Ordet Gud er for meg intet mer enn et uttrykk og produkt av menneskelig svakhet, Bibelen er en samling av ærverdige, men fortsatt bare primitive eventyr som ikke desto mindre er ganske barnslige. Ingen tolkning (for min del) vil forandre på dette,» lyder brevet.

Videre går Einstein til frontalangrep på sitt eget folk. Einstein var oppdratt som en sekulær jøde.

- Barnslige overtro
«For meg så er den jødiske religionen i likhet med alle andre religioner en inkarnasjon av den mest barnslige overtro. Og det jødiske folket som jeg gladelig tilhører og deres mentalitet som føler en dyp åndelig slektskap til, har ingen annerledes kvaliteter for meg enn alle andre mennesker. Slik jeg erfarer det så er de ikke noe bedre enn andre menneskegrupper.»

«Jeg kan ikke se noe ved dem som tilsier at de er de ’utvalgte’.»

Det personlige brevet skal ha blitt oppbevart i et temperaturkontrollert kammer siden det ble solgt sist gang i 2008. Da ble brevet solgt for 404.000 dollar.

Auksjonen varer fra 8. til 18. oktober. Gazin mener de kan få tre ganger så mye som åpningsbudet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Handout

- Helte bensin fra graven
Einstein skrev brevet i Tyskland 3. januar i 1954 etter å ha lest boken, «Velg livet: Det bibelske kallet til opprør», som er forfattet av mottakeren av brevet.

Den kjente ateisten Richard Dawkins skal ha lagt inn bud på brevet ved forrige auksjon i 2008, men klarte ikke å nå opp til toppen.

Den gang skrev The New York Times at «Albert Einstein helte bensin fra graven på kulturkrigen mellom vitenskap og religion».

Kilder: Reuters, The Huffington Post.

Les flere utenrikssaker fra Nettavisen her:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.