RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Sjiamuslimer marsjerer i Bagdad og sverger hevn over terrorgruppen ISIS.
Sjiamuslimer marsjerer i Bagdad og sverger hevn over terrorgruppen ISIS. Foto: Karim Kadim (Ap)

- Gud hjelpe oss, fordi vi er de neste

Sist oppdatert:
Amerikanske hauker mener USA må handle hardt og brutalt mot opprøret i Irak.

Ekstreme islamister i Irak anklages av FN for å ha utført hundrevis av likvideringer siden de startet en brutal offensiv i det nordlige Irak i forrige uke. Den sunniarabiske opprørergruppen ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham ) står trolig bak store deler av opprøret.

Høytstående amerikanske republikanere gir president Barack Obama mye av skylden for kollapsen som har rammet deler av Irak etter den amerikanske tilbaketrekningen.

Nå ber de Obama handle hardt og brutalt mot de sunniarabiske opprørerne.

- Gud hjelpe oss
De frykter at USA risikerer et nytt terrorangrep på amerikansk jord, dersom den irakiske regjeringshæren blir slått ut av opprørerne.

- Involver deg med luftangrep, stans marsjen mot Bagdad, håndter Syria, få en ny regjering på plass så raskt som mulig, slik at irakere kan slå tilbake med en motoffensiv. Hvis ikke, Gud hjelpe oss, fordi vi er de neste, sa Lindsey Graham i Senatets forsvarskomité i en uttalelse rettet mot Obama.

Republikaneren Mike Rogers i etterretningskomiteen i Representantenes hus, frykter også at inaktivitet vil gjøre USA sårbare for et nytt terrorangrep.

- Vi må stille oss det enkle spørsmålet: Er det problematisk for USA at al-Qaida kontrollerer et område som er like stort som Indiana (delstaten)? Enten må vi håndtere det i New York, eller håndtere det her (Irak red.anm.), sa Rogers.

Ifølge et anslag består ISIS av mellom 3000 og 5000 krigere. Gruppen har tilknytninger til terrororganisasjonen al-Qaida, og har allerede blitt kjent for sine brutale metoder, som brutale likvideringer.

Sekterisk borgerkrig
Konflikten i Irak ser ut til å bevege seg i retning av en sekterisk borgerkrig, hvor den sunnimuslimske minoriteten forsøker å beseire den sjiamuslimske majoriteten som sitter med regjeringsmakten.

- Dette handler om å få kontroll over staten, og tanker om at sjiamuslimer har kapret staten på bekostning av sunnimuslimene, sier seniorforsker og Irak-ekspert ved Christian Michelsen Institutt, Kjetil Selvik, til Nettavisen.

- Sunnimuslimene satt i den dominerende posisjonen i Irak under Saddam Hussein og fram til 2003. Men dette ble endret da amerikanerne rykket inn, dels fordi sjiamuslimene fikk valg hvor de fikk utbytte for sitt flertall, men også fordi sunnimuslimene kom på kanten med amerikanere og ble sporet av prosessen, sier Selvik.

Forsker Kjetil Selvik

Selvik sier at gamle medlemmer fra Saddam Husseins politiske parti, Baath-partiet, trolig deltar i opprøret mot den sjiadominerte regjeringen.

- Irak har vært hardt rammet av krig over lang tid. Man har også en stat som ikke leverer grunnleggende tjenester og sikkerhet, som gjør at en terrorgruppe som ISIS kan slå seg opp. Det kommer også meldinger om at tidligere medlemmer av det forbudte Baath-partiet og sunnimuslimske stammeledere har en finger med i det væpnede opprøret, sier han.

- Hvorfor så mye hat?
- Hvorfor hater sunni- og sjiamuslimene hverandre så intenst i denne regionen, Selvik?

- Det blir feil spørsmål å stille. Dette er noen som har utviklet seg og gått i den retningen. Det er religiøse forskjeller mellom sjia og sunni som rent teologisk ikke er større enn forskjellene mellom katolikker og protestanter. Men avhengig av den politiske konteksten, så har det vært kriger mellom protestanter og katolikker. Men i dagens Europa er ikke dette et veldig relevant skille i politikken, sier Selvik.

- Man må se på hvordan dette utvikler seg. Spenningen har blitt tilspisset etter at amerikanerne gikk inn, fordi man fikk en borgerkrig som langt på vei gikk langs denne aksen. Borgerkrigen i Syria har også en smitteeffekt. Mange steder har man stemninger mellom sunnimuslimer og sjiamuslimer der man ikke åpent vil si at det er det det handler om. Det er på en måte ikke akseptert at det skal være en forskjell som er verdt ufred.

- Men ISIS er veldig eksplisitt i sine trusler og hatretorikk mot sjiamuslimer, sier han.

Fakta: Fakta om ISIL/ISIS

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Den islamske staten i Irak og Levanten ( ISIL), også kalt  ISIS (Islamic State of Iraq and al-Sham), er en ytterliggående islamistisk gruppe som er aktiv i Irak og Syria. Ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.
* Levanten er et navn på landene innerst i Middelhavet, altså Syria, Libanon, Israel/Palestina og Jordan.
* ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida tar nå avstand fra gruppen. Al-Qaida skal ha anklaget ISILs krigere for overdreven voldsbruk.
* ISILs leder er Abu Bakr al-Baghdadi.
* Gruppen kjemper for en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria.
* Siden april har gruppen gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.
* I forrige uke innledet ISIL en offensiv i Nord-Irak og har erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

(Kilder: NTB, Ritzau)

Støtter luftangrep
President Obama har sendt 275 soldater til Irak for å styrke sikkerheten ved den amerikanske ambassaden i Bagdad. USA har utplassert et hangarskip i regionen, og Obama utelukker ikke et droneangrep mot ISIS.

Amerikanske målinger viser at opinionen er positiv til et amerikansk luftangrep mot ISIS. 46 prosent støtter et luftangrep, 32 prosent er mot, mens 22 prosent er usikre, ifølge en meningsmåling utført av Rasmussen.

- Jeg tror nok at den irakiske regjeringen vil være interessert i å få assistanse fra amerikanerne. Men amerikanerne vil stille betingelser i form av en inkluderende politisk prosess. Så det gjenstår å se om statsminister Nuri al-Maliki greier å overbevise USA om at han har tenkt til å opptre på en mer samlende måte, eller om USA vil bombe ISIS uansett hvordan Maliki oppfører seg, sier Selvik.

Statsminister Maliki har blitt kritisert for å tviholde seg til makten ved å undertrykke sunnimuslimene i Irak.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere