- Gud, jeg saksøker deg

Foto: EPA/ANTONIO LACERDA (Scanpix)

Folk skylder på alt mulig. Les historiens mest hysteriske rettsoppgjør.

06.02.08 20:30

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Du vil ikke tro hva folk kan engasjere en advokat for. Noen vil saksøke Gud, andre vil saksøke mannen sin for å være dårlig i senga. Les listen over noen av historiens beste rettsrelaterte saker under.

NA24 - din næringslivsavis

Det er den britiske jusprofessoren Gary Slapper som i kraft av å være skribent for britiske Times avslører sine favoritthistorier fra retten.

Slapper bidrar stadig vekk med lange kronikker, der han blant annet tar opp juridiske tabber. Her har han altså samlet sine beste anekdoter, som du kan lese i fred under. Og tro oss - du vil like det.

- Kona blir feit
I 2004 saksøkte Timothy Dumouchel fra Fond du Lac i Wisconsin en fjernsynsselskap. OK, det høres vel greit ut? Men saken var den at søksmålet ble tatt ut fordi han mente kanalen bidro til å gjøre konen hans feit, samt å transformere barna hans til late fjernsynstittere. Han sa følgende:

- Jeg tror grunnen til at jeg røyker og drikker hver eneste dag og at min kone er overvektig er fordi vi har sett på TV hver dag de siste fire årene.

Saken holdt minst to av USAs da 1.058.662 advokater opptatt i lang tid, men saken endte (heldigvis) aldri opp i rettsapparatet.

Fikk ikke orgasme
Det var i 2005 at en brasiliansk kvinne saksøkte hennes daværende elsker for ikke å makte å gi henne orgasme.

Den 31 år gamle kvinnen la i sin sak frem at hennes 38 år gamle elsker rutinemessig stoppet sine seksuelle aktiviteter etter han selv hadde oppnådd klimaks.

Etter en lovende start med flere advokater involvert, endte også denne saken i et antiklimaks for kvinnen, da saken ble trukket før den kom opp i retten.

God timelønn
En tysk advokat, Dr. Juergen Graefe, førte en sak for sin klient i Bonn som hadde fått 287 millioner euro i krav på skatten, til tross for at kvinnen kun tjente 17.000 euro i året.

Graefe fikset problemet med å sende et standard brev til myndighetene, men da tysk lov gir ham retten til å kalkulere regningen ut fra den reduksjonen han blir innvilget, endte regningen på absurde 440.234 euro, som vil bli utbetalt fra staten. Ingen vet om advokaten sendte et takkebrev til myndighetene.

Au!
Året er 2005. Stedet er Massachussets Appeals Court, som ble bedt om å lede saken mot en kvinne som under samleie kom til å ruinere mannens sexliv for fremtiden.

Hun skal i løpet av akten ha gjort en uheldig manøver som førte til et komplekst brudd på penis. Retten avgjorde at skjødesløs seksuell fremtreden var uakseptabelt, men at denne saken ikke førte frem.

Sexleketøy eller ei?
I 2007 måtte det i India rettslig avgjøres hvorvidt en vibrerende kondom kalt «Crezendo» skulle defineres som prevensjon eller et sexleketøy, noe som er forbudt i landet.

Ville selge sjelen
En mann fra Jiaxing i nærheten av Shanghai kom opp i en underlig affære i 2006. Det hele startet med at han la ut sin egen sjel for salg på en nettauksjon, noe som i seg selv kan virke pussig.

Men det mest hysteriske var at innlegget snart ble fjernet av auksjonsinnehaveren.

Selgeren fikk så melding fra innehaveren om at annonsen kunne settes inn igjen på ny senere, men kun om han kunne fremskaffe godkjennelse på at han kunne selge sjelen sin fra en «høyere autoritet».

- Din skyld, Gud
Pavel M., en romansk fengselsinnsatt, som sonet en 20 års straff for mord, fant det for godt å saksøke noen for å oppnå litt rettferd. Og hvorfor ikke saksøke Gud selv? Og det var nettopp det Pavel gjorde, i året 2005.

Argumentene hans var at han var baptist, som var en avtale mellom ham selv og Gud. Han mente da at siden han betalte prisen sin ved å be hver dag, burde Gud holde ham ute av trøbbel.

God gammeldags kannibalisme
En gammel sak fra 1884 vekker oppsikt. Aktor Baron Huddleston ledet an saken mot kaptein Thomas Dudley og Edwin Stephens, der de to mennene var siktet for å ha drept byssegutten Richard Parker. Forhistorien var at deres skip de skulle seile med fra Southampton til Sydney gikk ned.

De endte opp med å flyte på en jolle flere mil fra land og endte etter tjue dager uten vann og mat opp med å ta livet av unge Parker. Rett og slett for å kunne spise leveren hans og drikke blodet for å overleve.

Fire dager etter ble de reddet, og straks siktet for drapet på unggutten. De endte opp med å måtte sone seks måneder i fengsel - forsvaret deres med at det var en nødvendighet ble avvist.

God oppførsel
Francis Evans Cornish måtte i sin jobb som dommer i Winnipeg i Canada prøve seg selv i saken der han var anklaget for å være full i all offentlighet.

Han endte opp med å dømme seg selv, og bøtela seg selv med fem dollar i saksomkostninger, før han i tillegg erklærte: Francis Evans Cornish, tatt din gode oppførsel i betraktning blir bøteleggingen neglisjert.

Dømt for å gjespe
September 2004 dømte dommer A.K.M. Patabendige i Sri Lanka en mann til ett års fengsel for å ha gjespet i retten.

N.V.P. Ajith, en forsvarer i en kriminalsak strakte seg og gjespet åpenlyst på en slik måte som irriterte dommeren så fælt at han idømte forsvareren fengselsstraffen umiddelbart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag