*Nettavisen* Nyheter.

- Gull har blitt «allemannseie»

Foto: (Norges Bank)

Gullprisen har aldri vært høyere. Er det nå du bør satse sparepengene?

18.09.10 20:00

Denne uken har gullet satt flere historiske prisrekorder. Fredag steg prisen til rekordhøye 1.282,75 dollar per unse før den falt litt tilbake. En unse gull tilsvarer 31,1 gram.

- Gullprisen drives oppover av en kombinasjon av suveren prisutvikling de siste ti årene, frykt for svak økonomisk utvikling, mediahype og det faktum at «alle» idag har mulighet til å kjøpe gjennom børsnoterte fond (EFT), skriver Peter Warren, en av Norges mest kjente Hedgefond-forvaltere, til NA24.

Han sier at det i teorien ikke finnes noen øvre grense for hvor høyt prisen kan gå, i det gull er en begrenset råvare. Men at i praksis vil gull bli erstattet av andre edel- eller basismetaller avhengig av om det er til smykke- eller industriellt bruk, dersom prisforskjellene til de andre materialene blir for store.

Selv har han i lang tid satset på høyere gullpris.

- Vi har vært long i over to år, med unntak av fire uker i sommer hvor vi var short gjennom en opsjonsstruktur. Vår posisjon er kortsiktig redusert nå i takt med økt mediafokusering og det faktum at gull nå er blitt «allemannseie». Det fører ofte til en korreksjon, skriver Peter Warren til NA24.

Går motsatt
På lang sikt har gull en tendens til å utvikle seg motsatt vei av verdipapirer som aksjer. 1970-tallet var fantastisk for gull, og prisen ble grovt sett tidoblet. I 1980 lå gullprisen så rundt 400 dollar per unse. Men der lå den også ti år senere. Og ti år etter det igjen, ved tusenårsskiftet, var prisen under 300 dollar.

1980- og 1990-tallet var en fantastisk periode for aksjemarkedet.

Så, siden 2000, er gullprisen grovt sett firedoblet, mens aksjemarkedet, også grovt sett, er uendret, eller endog i minus.

Av de siste fire tiårene, har vi altså hatt to svært gode for gulll, 1970- og 2000-tallet, og to svært dårlige, 1980- og 1990-tallet.

Les flere saker på NA24

Sølv til himmels
Også sølv har denne uken nådd den høyeste prisen på to og et halvt år. Mandag denne uken gikk spotprisen på sølv over 20 dollar per unse, som defineres som en milepæl. Noe, Carsten Fritsch, analytiker hos Commerzbank, tror kan bidra til å heve prisen på sølv ytterligere.

Peter Warren sier at gull er en enkel råvare å handle ettersom man ikke har utfordringer med forråtnelse, sesongsvingninger og lagerkapasitet. Han nevner at olje og gass er råvarer som er mer kompliserteog dermed befinner seg på den andre enden av skalaen.

- Her fordres det større innsikt, sier Warren.

Annonse: Selg gullet ditt på nett hos Gullvekten

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.