*Nettavisen* Nyheter.

- Gutt (12) skutt og drept av soldater

Foto: AP (Ap)

Syriske sikkerhetsstyrker slår hardt ned på aktivister og omringer flere forsteder i Damaskus.

09.05.11 15:31

Det er meldt om skyting i utkantområdene i Damaskus etter at den syriske hæren har omringet flere områder i hovedstaden.

Samtidig fortsetter sikkerhetsstyrkene å aksjonere mot demonstranter i byer som Homs, Deraa og Baniyas.

- Gutt drept
I løpet av søndag skal flere hundre demonstranter ha blitt arrestert, og flere mennesker er meldt drept i byen Homs, inkludert en tolv år gammel gutt.

Ingen utenlandske journalister får adgang til å dekke hendelsene i Syria, og dermed er det svært vanskelig å verifisere meldingene som strømmer ut fra landet.

Tidlig mandag skal den syriske hæren ha omringet forstaden Muadhamiya i utkanten av Damaskus.

- Forsøker å dele opp byen
Det ble meldt om skyting i området og svart røyk steg opp fra forstaden. En innbygger i Damaskus forteller BBC at sikkerhetsstyrkene forsøker å dele opp byen for å hindre at flere folk slutter seg til opprøret mot regimet.

- Vi kan høre stridsvogner som angriper og lyden av skyting fra utkanten i byen. I går kveld var det uavbrutt skyting i flere timer. Det er ikke noe strøm eller mobilforbindelse, forteller innbyggeren.

Flere hundre mennesker skal ha blitt anholdt av sikkerhetsstyrker de siste dagene.

- 800 drept av regimet
Etter fredagsbønnen var det planlagt omfattende demonstrasjoner flere steder i Syria, men regimet besvarte med drap og arrestasjoner.

15 mennesker skal ha blitt skutt og drept da de forsøkte å delta i en demonstrasjon i byen Homs fredag.

- Vi klarer ikke å forsvare oss mot disse våpnene. Noen fra andre nasjoner som Tyrkia, må gjøre noe. Denne regjeringen bør beskytte sitt folk, ikke drepe dem, sier en innbygger i byen Homs.

Myndighetene hevder på sin side at de aksjonerer mot terrorister.

Den syriske menneskerettighetsorganisasjonen, Sawasiah, hevder at 800 mennesker har blitt drept siden demonstrasjonene startet i mars måned.

Syriske myndigheter benekter påstandene og hevder 100 soldater har blitt drept av terrorister.

- Fire kvinner ble skutt og drept
På søndag ble hundrevis av mennesker arrestert i kystbyen Baniyas, inkludert en ti år gammel gutt. Fire kvinner ble skutt og drept av sikkerhetsstyrker da de deltok i en demonstrasjon med kun kvinner utenfor Baniyas lørdag.

Før helgen gikk utenriksminister Jonas Gahr Støre og sa at det internasjonale samfunnet bør vurdere sanksjoner mot Syria.

- Jeg fordømmer syriske myndigheters arrestasjoner, vold og drap på sivile. Politiske ledere som retter det militære maktapparatet mot egne innbyggere mister sin legitimitet. I slike tilfeller bør det internasjonale samfunnet vurdere å svare med sanksjoner, sa Støre i en uttalelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.