*Nettavisen* Nyheter.

- Gutt (14) drept foran hele skoleklassen

Foto: Syrian Observatory for Human Rights (skjermdump).

Skutt, banket og skutt igjen da han nektet å demonstrere.

15.11.11 21:31

Brutaliteten til det syriske regimet nådde et høydepunkt mandag med 70 drepte mennesker. Dagen før ble en 14 år gammel skolegutt, Mohammed al-Mlaessa, skutt og drept foran hele skoleklassen sin, opplyser Syrian Observatory for Human Rights.

Det var syriske sikkerhetsstyrker som møtte opp på en ungdomsskole i byen Deir al-Zour søndag. Sikkerhetsstyrkene beordret skoleelevene til å delta i en demonstrasjon mot Den arabiske liga, som suspenderte Syria fra alliansen i helgen.

- Skutt i brystet
Da elevene nektet å delta i demonstrasjonen, ble deres talsmann Mlaessa skutt i brystet, banket opp og deretter skutt igjen. Han ble skutt to ganger for å forsikre om at han var død, ifølge Syrian Observatory for Human Rights.

Hendelsen kan ikke bli offisielt bekreftet, ettersom Syria har nektet utenlandske journalister å dekke opprøret i landet. Men en video som er lagt ut på YouTube, viser bilder av det som angivelig er liket til 14-åringen. Det tyter blod ut av munnen til den døde gutten, og et kulehull nedenfor kragebeinet kommer til syne i videoen.

- Det er ingen grunn til å tvile på etterretteligheten av disse videoene. Det er jo også slik at hvis syriske myndigheter ikke hadde hatt noe å skjule, så hadde det ikke vært noen grunn til å stenge landet. Det gjør man fordi man ikke vil ha vitner til det som skjer, sier Kai Kverme, Syria-kjenner og forskningsassistent ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Khaled Desouki

- Troverdig informasjon
Kverme sier også at organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights er en troverdig formidler av det som skjer på bakken i Syria.

- De har vist seg å være veldig troverdige. I starten ble de beskyldt for å operere med for høye drapstall. Men etter hvert som man har kunnet etterprøve disse tallene, har det vist seg at det stemmer. De har veldig gode kilder i Syria, sier han.

Drapet på 14-åringen er bare én av en rekke grusomme hendelser i Syria. 2. november ble en familiefar skutt og drept foran sin ni år gamle sønn.

FN: 3500 mennesker drept
FN anslår i en rapport at 3500 mennesker har blitt drept under det åtte måneder lange opprøret i Syria.

- Men det er all grunn til å tro at dette tallet er noe lavt. Titusener av mennesker er tilbakeholdt og har forsvunnet, og man må dessverre anta at en del av disse er drept, sier Kverme.

Syria har fått et enormt press mot seg den siste tiden. I helgen besluttet Den arabiske ligaen å suspendere Syrias medlemskap i alliansen. Utestengningen trer trolig i kraft 16. november.

EU har innført reiserestriksjoner og fryst bankkontoene til 74 offisielle, syriske tjenestemenn.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Yousef Allan

- Assad må gå av
Denne uken har også Jordans kong Abdullah kommet med hard kritikk mot det syriske regimet, og krevd avgangen til president Bashar al-Assad.

Men Syria får imidlertid støtte av Russland. Den russiske utenriksministeren Sergei Lavrov anklager Vesten for å oppfordre til et opprør for å få fjernet Assad fra makten. Og i forrige måned la Kina og Russland ned veto i FNs sikkerhetsråd mot å fordømme Syria, noe som ville ha åpnet for videre internasjonale sanksjoner.

Les også: To måneders fangenskap er over

Den arabiske liga skal møtes i Marokko onsdag for å beslutte om Syria skal formelt bli utestengt fra alliansen.

- Jeg vil anse det ganske sannsynlig at de vedtar å gjennomføre denne suspensjonen av Syria i morgen, og at den trer i kraft 16. november, sier Kverme.

Klikk på bildet for å forstørre.

Fredsresolusjon
Den arabiske liga hadde gitt det syriske regimet frist til onsdag med å iverksette en fredsresolusjon. Men mandagens rekordhøye drapstall slår fast at Syria ikke har noen planer om å iverksette utkastet til Den arabiske liga.

- Resolusjonen innebærer at det syriske regimet skal trekke sine militære styrker ut av alle byene, innlede dialog med opposisjonen og innføre en overgangsregjering for å åpne opp for demokratiske valg. Det er lite sannsynlig at de vil godta denne resolusjonen, sier Kverme.

I løpet av kort tid vil Den arabiske liga trolig beslutte å innføre sanksjoner mot Syria.

- Det vil føre til at regimet blir isolert ytterligere. Og man har fra Den arabiske liga villet innføre sanksjoner mot regimet. Riktig nok har man sagt at dette vil være frivillig, men land fra gulfnasjonene vil innføre sanksjoner som vil ha en praktisk betydning. Syrias økonomi er allerede på randen av kollaps, og dette vil styre dem videre mot stupet, sier Kverme.

Tror ikke på militær støtte
Mens Vesten og Nato ga opprørerne i Libya militær støtte i krigføringen mot Muammar al-Gaddafi, er det ingenting som tyder på at syriske opprøreren vil få tilsvarende hjelp.

- Jeg tror ikke man kommer til å se en militær aksjon fra Den arabiske liga, og Nato og Vesten har også vært klare på at de ikke vil gripe inn militært, sier Kverme.

- Det eneste man har sett er Tyrkia. De har sagt helt åpent at det kan være aktuelt å rykke inn i Syria for å skape sikre soner i områder på grensen mellom Tyrkia og Syria, sier han.

Kverme tror regimets dager er talte, men sier det vil gå i en retning av økt voldsbruk før situasjonen blir bedre.

Kilder: Al Jazeera, BBC, The Times, Syrian Observatory for Human Rights.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.