RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hæ? Kødder du? Jeg har fått norsk statsborgerskap!

(Privat)
Sist oppdatert:
18-åringen ble fullstendig satt ut da Nettavisen ringte han tirsdag kveld.

Nettavisen har flere ganger skrevet om norsk-irakeren Yousef Shamari som kom til Norge som 2-åring, men som ennå ikke hadde fått norsk statsborgerskap.

Men nå er saken løst, etter Nettavisens oppslag søndag.

- Nå er han blitt norsk statsborger, og det er vi veldig glade for, sier Cecilie Sande Amundsen, områdesjef for permanent oppholdstillatelse, reisedokumenter og statsborgerskap i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Amundsen forteller at de tok kontakt med politiet, som mottar søknadene for norsk statsborgerskap, når de ble gjort oppmerksomme på saken.

- Vi tok kontakt med politiet i går, og fattet vedtak i saken i går. Så nå kan han få et norsk pass på vanlig måte hos politiet, sier Amundsen om gladnyheten.

- Jeg er så glad
Det har gått ett år siden Shamari ble lovet norsk pass, i et møte med daværende integreringsminister Audun Lysbakken (SV) og partikollega Heikki Holmås før jul.

- Audun Lysbakken har jo lovet at ingen barn skal lide som meg. De sa jeg skulle få det som en julegave. Så hvorfor har det tatt så lang tid? Det er det store spørsmålet, sa Shamari søndag.

- Jeg blir jo ekskludert fra alt, sa han.

Her er saken Nettavisen skrev om lovnaden fra statsråden for ett år siden: Nå er Yousef lovet norsk pass

Nå kan imidlertid 18-åringen slippe jubelen løs.

- Hæ? Kødder du? Jeg har fått norsk statsborgerskap! roper en overrasket og svært glad Shamari når Nettavisen ringer og forteller at han endelig har fått norsk statsborgerskap.

I bakgrunnen jubler flere familiemedlemmer.

- Jeg her helt målløs, jeg er helt satt ut. Tenk deg 15 år..

- Hva betyr det her for deg?

- Endelig kan jeg si at jeg er norsk og kan stemme. Det er det som er drømmen, jeg har alltid sittet på sidelinjen og sett alle andre stemme, sier Shamari.

- Endelig kan jeg besøke min bestefars grav, og det er det som betyr alt, sier 18-åringen.

Han forteller at han er så glad at han bare hopper opp og ned.

- Tusen, tusen førti millioner ganger takk. Endelig kan livskvaliteten min komme tilbake, sier han.

- Vanskelig for oss å fange opp
For ett år siden fikk Shamari mye oppmerksomhet da han skrev kronikken «Hva betyr det lille røde passet?», som ble publisert i aviser over hele landet.

«I en krigssituasjon kan det oppstå mye følelsesmessig kaos, som tvinger familiens overhode til å gjøre det han må for å redde livet til familien sin. Dette er en menneskelig faktor som systemet ikke klarer å ta hensyn til», skrev Shamari.

Kronikken bidro til å vekke politikernes og medienes oppmerksomhet, og regjeringen bestemte seg for å endre regelverket fra 1. juli i år, slik at han og mer enn 900 andre barn som har kommet til landet som mindreårige asylsøkere, kan søke om norsk statsborgerskap.

Forskriftsendringen innebærer nemlig nye måter å klarlegge identitet på.

- Men det må oppslag i media til for at slike saker skal behandles raskt?

- Egentlig ikke, for vi er bedt fra departementet om å prioritere disse sakene. Men det som er utfordringen, hvis vi ikke blir gjort oppmerksomme på at en sak går under denne forskriften, er det vanskelig for oss å fange opp at det er en slik sak, sier Amundsen i UDI.

- Har blitt liggende hos politiet
Hun forteller at de har sendt et rundskriv ut til alle landets politidistrikt, der de ber politiet prioritere å oversende slike saker til UDI, nettopp for at sakene ikke skal ligge hos politiet lenger enn nødvendig.

Amundsen opplyser imidlertid at Shamaris sak, der han nå har opphevet UDIs taushetsplikt overfor Nettavisen, har blitt liggende hos politiet.

- Han søkte ikke før 5. oktober, og saken ble da opprettet hos politiet. Men så har den blitt liggende hos politiet, sier hun til Nettavisen, og legger til:

- Det kan være lurt når disse søkerne søker om norsk statsborgerskap, at de sier til politiet at de tror de faller inn under denne bestemmelsen, så saken blir sendt raskt over til oss.

Tidligere har 18-åringen fått avslag på sin asylsøknad, fordi identiteten ikke har vært dokumentert.

- Jeg synes det er veldig fint at denne forskriftsbestemmelsen kom. Vi har behandlet i underkant av 1000 saker etter den nye bestemmelsen, som gjelder unntak i kravet om at man skal ha klarlagt identitet i statsborgerskapssaker, forteller Amundsen.

- Dette er landet mitt
Shamari har nå bodd i Norge i over 15 år, og er godt integrert i det norske samfunnet.

- Jeg har vokst opp her, dette er landet mitt. Jeg har gått på norsk skole i 13 år, jeg prater norsk og er er veldig godt integrert. Hvordan kan de være i tvil om at jeg er norsk? sa han da Nettavisen snakket med ham i helgen.

Shamari, som er født i Irak, går det siste året på videregående skole. Han bor i Groruddalen sammen med moren, faren og tre søsken - og på fritiden jobber han i butikk, driver med dans og fotografering.

Han fortalte om tunge dager, og en uholdbar ventetid.

- Jeg skulle ønske det var nok med ord for å forklare hvor ille det er. Livskvaliteten blir svekket for hver dag som går, sa Shamari.

Drømmene går i oppfyllelse
Drømmen hans er å kunne dra utenlands for å bli bedre kjent med sine røtter. Han ønsker også å praktisere spansk, men kanskje viktigst av alt: besøke graven til sin bestefar i Nederland som døde i fjor.

Han vil også veldig gjerne tjenestegjøre i militæret, som mange andre på hans alder.

Men alt dette var umulig uten norsk statsborgerskap, og uten det røde passet. Nå blir alt dette mulig.

Drømmene går i oppfyllelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere