RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ha mer sex

(Crestock/Illustrasjon)
Sist oppdatert:
Helseminister oppfordrer til mer sex. Her er tipsene til deg.

(SIDE2:) Denne uken oppfordret Brasils helseminister til mer sex. Oppfordringen kom i forbindelse med en kampanje for å bedre folkehelsen, skriver AFP.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Folk må være mer aktive. Å spille fotball i helgene bør ikke være den eneste formen for fysisk aktivitet blant brasilianere. Voksne trenger å trene, de bør gå, danse og ha sikker sex, sa helseminister Jose Gomes Temporao mandag.

Rådet fra myndighetene er også en del av kampen mot høyt blodtrykk, som rammer en fjerdedel av Brasils befolkning på 190 millioner innbyggere.

- Ingen spøk
Temporao understrekte at sexutsagnet ikke er noen spøk.

- Jeg tuller ikke. Dette er ment seriøst. Å holde seg i form inkluderer også sex.

Samlivsterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes mener det er på tide at sex blir satt på den forebyggende politiske dagsorden.

Hva tenker du om helseministerens anbefalinger om mer sex (og trening) for å få bedre allmenn helse?

- Generelt er politikere kjappe med pekefingeren når de skal selge sitt budskap og kan da ty til moralisering og «skremselspropaganda» for å få oss til å forstå hva som er bra for helsa vår. Og dermed får du den såkalte «tran – og treningseffekten» der det å styrke helsen assosieres lett med noe som er ubehagelig og strevsomt. Her benytter den brasilianske helseministeren motsatt strategi – og oppfordrer til mer av det positive. Mer sex. Jeg ser daglig i min privat praksis hvilke konsekvenser lite sex og nærhet får for helsa og livskvaliteten til den enkelte – på tide at sex blir satt på den forebyggende politiske dagsorden, sier Søyland, og legger til:

- For det nytter lite om man sykler hver dag om man ikke får (nok) sex og nærhet. Og er ikke det fantastisk at noe så lystbetont også gir så stor helsemessig gevinst?

- Sex er viktig
Tidligere studier, blant både kvinner og menn, viser at sex er bra for deg både fysisk og psykisk. Blant annet har en walisisk studie påpekt at menn som har regelmessig sex lever lenger. En studie fra i fjor blant studenter ved Wilkes University i USA kom fram til at immunforsvaret styrkes ved nytelsen sex gir deg. Andre studier har hevdet at sex reduserer risikoen for hjertesykdommer, og at det kan fungere mot depresjon og stress - for å nevne noe.

- For folk flest er sex og fysisk kontakt en viktig del av livet og ikke minst livskvaliteten. Det gir spenning og avspenning. Det handler om fysisk og mental velvære, og det er en måte å vise kjærlighet på. Og ikke minst det styrker parforholdet, bidrar ofte til mer lyst og bekrefter den viktige intime relasjonen. For mange er sex en viktig indikator på hvor godt forholdet fungerer, sier Søyland.

Her er Søylands tips til et bedre sexliv:

- Spør deg selv Hvorfor har jeg ikke mer sex? Bruk svaret til å få et bedre sexliv.

- Sjekk ditt fokus; Dersom du har energitappende tanker og samtaler om parforholdet og sexlivet deres kan det fort bli selvoppfyllende profetier. Ha hovedfokus på det du er fornøyd med og prøv å snakk konstruktivt og begrenset om det du er misfornøyd med. Dersom dere ikke klarer å løse det selv – oppsøk en sexolog.

- Husk kvalitet er viktigere enn kvantitet. Med tanke på hyppighet finn noe dere begge er fortrolig med. Unngå prestasjonsfokus –det gjør deg til en dårligere elsker.

- Styrk ditt seksuelle selvbilde; Spør din partner hva som er dine seksuelle fortrinn. Hva liker du selv med ditt sexliv? Og fortell din kjære hvorfor han/hun er verdens beste!

- Sett av tid –prioriter nærhet og sex på lik linje med jobb og trening. Lager man gode rutiner på for eksempel en date i måneden, og kyss, klapp og klem daglig, da er det lettere å holde på det når hverdagen blir hektisk.

- Ha fokus på lidenskap, lyst og lek.
Jo mer lystbetont jo mindre motivasjon kreves for å prioritere hverandre. Unn dere små friminutt uten stress og mas, husk det er lov å være kreativ.

- Spør eksperten; kartlegg selv 3 turn on og 3 turn off når det gjelder din sexlyst. Gjør det samme med tenning og selve akten. Hva tror du er partnerens turn on og turn off? Skriv ned og sjekk ut hvor godt dere kjenner hverandre.

- Overrask partneren –og deg selv; Ofte er det så lite som skal til!

- Snakk ut om vonde følelser, tanker og episoder –de kan bremse din seksuelle blomstring.

- Ikke bruk sex som belønning og straff. Husk det er stor forskjell på å være glad i sex og spille på sex. Jobb for å komme ut av et slikt usunt mønster. Det fortjener dere begge.

- Snakk om sex; Hva legger du i et godt sexliv? Ved å ha avklarende samtaler om sex får dere avklart forventninger og hva man setter pris på. Men ikke snakk sexen i hjel heller. Hvorfor vente til dere møtes? Send gjerne små erotiske sms eller e-post – kanskje du vil bli overrasket over responsen?!

- To be or not to be? For noen kommer det meste naturlig, for andre er den gode nyheten at et godt sexliv er noe som kan utvikles over tid. Prioriter partneren og forholdet, Skap trygghet, ta initiativ, Vær nysgjerrig og gi mer av deg selv. Og husk at for noen er litt husarbeid det beste forspill.

- Seksuell vinter? Tør å ha en åpen dialog for å lokke fram en ny vår; Hva må til for at sexen skal bli mer lystbetont? Hva syns jeg er vanskelig –men viktig å snakke om? Hva små ting savner jeg? Hva drømmer jeg om?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere