*Nettavisen* Nyheter.

- Hackere la ut nakenbilder av henne på hennes Facebook-kontoen

BISTANDSADVOKAT: Cathrine Grøndal er bistandsadvokat for kvinnen som fikk deler av sitt mest intime privatliv offentliggjort på internett.

BISTANDSADVOKAT: Cathrine Grøndal er bistandsadvokat for kvinnen som fikk deler av sitt mest intime privatliv offentliggjort på internett. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

- Hun håper at ingen andre kvinner skal måtte oppleve det samme.

25.02.14 15:03

OSLO TINGRETT (Nettavisen): I følge tiltalen skal den unge kvinnen i 2011 ha opplevd at personer hacket seg inn på hennes Facebook-konto og e-post, endret passordene og tok dermed over kontoen hennes, og publiserte nakenbilder av henne på Facebook.

Over flere dager opplevde kvinnen hvordan venner og kjente fikk se nakenbildene uten at hun selv kunne gå inn på Facebook-kontoen og fjerne bildene. Bildene ble publisert på flere steder samtidig som hun ble truet av personene som sto bak. Til slutt gikk hun til politiet for å stoppe spredningen.

- Hun gikk ikke primært til politiet for å anmelde forholdet, men for å få en stopp på spredningen av bildene, sier Cathrine Grøndal som er kvinnens bistandsadvokat.

Svært belastende

- Denne saken har vært svært belastende for min klient. Hun ønsker å være anonym, og hun håper at det som skjedde henne aldri skal skje noen andre, sier Grøndal.

De seks tiltalte er mellom 18 og 23 år gamle. En bor Akershus, to i Hedmark, én i Vest-Agder, én i Østfold, og en i Oppland. Flere av dem hadde aldri møtt hverandre personlig, men kjente hverandre ifølge påtalemyndigheten gjennom hackergruppen Anonymous.

I tillegg til å ha hacket kvinnens e-post og Facebook, er flere av dem også tiltalt for å ha hacket www.arbeiderpartiet.no under partiets landsmøte i april 2011.

- Tjenestenekt angrep sender impulser til serveren slik at serveren slutter å fungere. Det er flere måter å gjøre dette på, sa aktor Erik Moestue i Oslo tingrett tirsdag.

Konsekvensen ble at man ikke kunne følge landsmøtet gjennom nettstedet.

- Ingenting med dette å gjøre
Arbeiderpartiets hjemmesiden skal ha blitt hacket som hevn for datalagringsdirektivet. Kvinnen ble utsatt for hacking fordi hun varslet om ulovlige forhold som hun hadde blitt kjent med.

Tirsdag nektet de alle straffeskyld for begge forholdene.

- Min klient nekter straffeskyld og sier han er utsatt for bevismanipulasjon. Han sier at andre har stått bak angrepet på arbeiderpartiet.no, og at noen har snakket om det med hans nick, sier advokatfullmektig Bjørn André Gulstad som er en av forsvarer de tiltalte.

- Jeg har ikke sett noen sikre datatekniske bevis som knytter min klient til det han er tiltalt for, sier han.

Tre uker
Dette blir andre gang straffesaken starter i Oslo tingrett. Da rettssaken startet i september var det ikke satt av nok tid. Det fant Oslo tingrett ut først etter at kvinnen hadde avgitt sin forklaring.

Tirsdag startet straffesaken på nytt, og denne gangen er det satt av nærmere tre uker til saken.

- Dette er veldig nedslående for henne at hun nå må forklare seg om dette en gang til, sier bistandsadvokat Grøndal.

Hun sier at hendelsen har vært svært belastende for kvinnen, og at hun vil kreve flere titalls tusen i oppreisning.

Gikk til politiet
Kvinnen gikk til politiet først og fremst for å stoppe spredningen av bilder.

- Jeg gikk selv på politistasjonen da jeg fant ut at det var lagt ut nakenbilder av meg på verdens største bildeforum. De hacket Facebook-kontoen min og la ut nakenbilder av meg. Alle vennene mine trodde jeg hadde lagt de ut selv, forklarte kvinnen i september.

Du kan lese mer om hennes tidligere forklaringher.

Denne gangen har påtalemyndigheten lagt opp vitneførselen annerledes, slik at kvinnen først vil vitne i den siste delen av straffesaken. Håpet er at saken da er så belyst at hun skal slippe å forklare seg så lenge.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.