*Nettavisen* Nyheter.

- Hackere lever i sin egen verden

Symantec-medarbeideren Sarah Gordon tegner ikke et spesielt pent bilde av datahackere. - De ser verden rundt seg på samme måte som kriminelle, sier Gordon.

06.11.03 11:16

Sarah Gordon kjenner datavirus og hackere på nært hold. Hennes første møte med den lyssky virksomheten skjedde da hun mottok et datavirus og begynte å lete opp personen som hadde laget det. Gordon ble mer opptatt av selve konseptet og personen bak enn viruset som sådan.

Annet syn
I 20 år har Gordon vært aktiv både i diskusjonsgrupper og på konferanser om datavirus og sikkerhet. Hun kjenner virksomheten og de som står bak svært godt.

- De deler ikke omverdenens syn på etikk og normer. Dømmekraften er annerledes og også oppfattelsen av risiko og belønning, sier Gordon til Jyllands-Posten.

Med dette mener hun at datahackere har svært lik tankegang som kriminelle. De forstår rett og slett ikke at det de driver med er galt. Datahackere unnskylder seg ofte med at de bare vil teste sikkerheten, eller at de gjorde det for nysgjerrighetens skyld.

Forstår ikke hva de gjør
For de rene virusskribentene er forholdet ofte noe helt annet. Der mener Sarah Gordon at den generelle oppfatningen er fullstendig feil. Virusskribentene er ikke asosiale nerder. Tvert imot kjenner hun dem som oppegående og fornuftige.

Problemet til virusskribentene er at de ikke klarer å se rekkevidden av det de driver med, ifølge Gordon.

- De lager virus fordi de er opptatt av teknologien og ser utformingen av et virus som en utfordring. Men de forstår ikke hvilke problemer de skaper for folk som rammes, sier Gordon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.