- Hackeren har vanskeliggjort politiets arbeid

Foto: (Privat/NTB Scanpix)

Hackerangrepet kan være årsaken til at politiet mistet tilgangen til Sigrids Facebook-konto.

13.08.12 09:44

Politiet liker det svært dårlig at en mann fra Akershus før helgen hacket seg inn på Sigrid Giskegjerde Schjetnes Facebook-konto.

- Minst en hacker har vært den som har vanskeliggjort politiets tilgang til kontoen. Det er vel nesten unødvendig å si at vi ser ikke med blide øyne på den typen aktivitet når en 16 år gammel jente er borte, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved Oslo politidistrikt til Nettavisen.

Tidligere i uken opplyste imidlertid Rohde at politiet mistet tilgangen da de ba Facebook fryse kontoen. Dette kan nå vise seg å ikke stemme.

- Jeg har antakelig formulert meg litt klønete. Det ikke nødvendigvis slik at når man ber om at kontoen blir frosset, at man mister tilgangen. Hackeren kan ha gjort at vi mistet tilgangen, sier hun.

- Risikerer fengsel
- Har vedkommende klart å slette noe fra Sigrids Facebook-konto?

- Nei, vi har heldigvis frosset hennes konto, og det var før han var inne. Dermed kan ingen endre eller ta bort noe. Informasjonen er godt bevart hos Facebook, sier Rohde.

Hun opplyser at hackeren risikerer å bli straffeforfulgt.

- I denne saken er han avhørt som vitne, men vi kan ikke utelukke at han kan få en egen straffereaksjon. Det å hindre politiets arbeid kan straffes med inntil to års fengsel, sier hun.

Som Nettavisen skrev tidligere i uken, nekter Facebook å gi ut Sigrids passord.

- Vi er i en positiv dialog, og vi håper at vi om ikke alt for lenge kan få ut den informasjonen vi trenger for å få vite mest mulig om Sigrid og hvor hun kan være, sier Rohde.

Foto: Anette Karlsen, NTB scanpix

Analyserer ny sokk
Hun forteller at etterforskningen av forsvinningen har pågått for fullt også i helgen.

- Etterforskningen pågår med full styrke, og det vil den gjøre til vi har fått sjekket ut alt, og vi er ikke i nærheten av det, sier Rohde til Nettavisen.

Lørdag ble det blant annet funnet en ny ankelsokk på Østensjø, og sokken er sendt inn til analyse for å finne ut om den kan ha tilhørt Sigrid.

Fra før av er det funnet to andre sokker, en som man har stadfestet tilhørte 16-åringen - og en som det ikke er funnet noen DNA-spor på.

- Sokken vil bli analysert, men vi kan ikke si nå at vi tror den er hennes. Men vi har selvfølgelig vært ute og gjort kriminalsøk der den ble funnet. Vi har også forestått noen andre konkret søk i helgen, sier hun.

- Ingen mistenkte
Hun forteller at de har avhørt alle Sigrid har hatt kontakt med, som de vet om.

- Men dere har fortsatt ingen mistenkte i saken?

- Dessverre har vi ikke det, sier Rohde.

Hun sier de fortsatt har få spor i saken, men at de tror hun kan være i live.

- Vi er også klar over at det i en drapssak ikke rent sjeldent er en person i nærheten som står bak. Det er sjeldent et tilfeldig offer. Men hvis hun har vært utsatt for en seksuell forbrytelse som har endt med drap, så kan hun være et tilfeldig offer. Det er det som gjør det så vanskelig. Alle ting er mulig, sier Rohde.

Stabell bistandsadvokat
TV 2 meldte søndag kveld at advokat Harald Stabell er oppnevnt som bistandsadvokat for Sigrids familie.

Politiet har til nå fått inn over 1400 tips. Men de to etterlyste bilførere, har ennå ikke meldt seg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.