*Nettavisen* Nyheter.

- Hadde egentlig gitt opp håpet

Her har tvillingguttene til Kari Ann Volden akkurat landet på Gardermoen. Foto: Bjørn Erik Dahl (ANB/AVISA NORDLAND)

Nå er Kari Ann Volden tilbake i Norge med tvillingene.

24.04.11 08:33

Klokken 16.15 landet Kari Ann Volden på Gardermoen. Det er 15 måneder siden hun reiste til India for å hente guttene, skriver Avisa Nordland.

- Nå er det veldig godt å være hjemme igjen, den siste tiden har vært hektisk for oss, sier en lykkelig Volden.

Da Volden fikk klarsignal for å ta med guttene til Norge ville hun bare komme seg hjem så fort som mulig.

- Jeg ville hjem med en gang og hadde ikke tid til å vente på at noen kunne følge oss på turen. Det er ikke lenge siden jeg egentlig hadde gitt opp håpet, sier hun.

Norske flagg
Volden ble møtt av familie og norske flagg på Gardermoen. En liten dugnadsgjeng har jobbet med huset hennes på Røst i flere uker, for å få det klart til hjemkomsten.

- Det skal bli så godt å komme hjem. Huset har fått ny farge og alt, sier Volden med et smil.

I morgen, søndag, klokken 10.55 lander Volden og guttene i Bodø. De blir et par dager i Bodø før de reiser helt hjem til Røst.

- Vi gleder oss sånn til ungene kan få være ute å leke. Neste uke skal vi bare kose oss, sier hun.

Volden landet i Norge på sin egen fødselsdag. Da Avisa Nordland gratulerte med dagen og spurte hvordan bursdagen skulle feires ga hun uttrykk for at hun allerede hadde fått den beste gaven hun kunne få.

- Jeg er bare glad for å komme hjem, svarte hun.

Barna er statsløse
Kari Ann Volden (42) fra Røst reiste til India i forbindelse med at en surrogatmor der fødte tvillingene Mikael og Adrian for henne 24. januar i fjor.

Surrogati betyr at en kvinne bærer fram et barn hun ikke nødvendigvis har et genetisk forhold til. Kvinnen blir gravid gjennom IVFmetoden. IVF står for «in vitro fertilisering» prøverørsbefruktning. Ofte er det foreldreparets egg og sæd som blir brukt. Men det brukes også egg eller sæd fra donorer.

Ifølge norsk lov kan kun kvinnen som føder barnet, være barnets mor. Morskap kan bare overføres ved adopsjon. India har ingen lov som regulerer surrogatvirksomheten. Indiske klinikker tar ikke ansvar for juridiske forhold omkring barnas statsborgerskap. Dette fører til at de to guttene er statsløse.

Adopsjon
Etter råd fra norske myndigheter søkte Volden i mai om å få adoptere barna. I søknaden oppga Volden at hun var genetisk mor til barna, men to uker senere innrømte hun i et brev til norske myndigheter at dette ikke var tilfelle og at barna ble unnfanget ved hjelp av anonym eggdonor og sæddonor. Volden fikk i september endelig avslag på søknaden om å adoptere tvillingbarna. Volden har blitt værende i India fordi hun nekter å forlate guttene.

Utenriksdepartementet, Justisdepartementet og Barne-, likestillings og inkluderingsdepartementet har jobbet sammen for å finne en løsning på saken. Fredag 15. april ble det kjent at Volden skulle få komme til Norge med tvillingene. Mange har vært involvert i denne saken. Blant annet både Nordlandsbanken, biskopen, prest og beboere på Røst. Selv om barna nå har kommet til Norge er de fortsatt utenlandske og Volden må søke om adopsjon på nytt.

Politiske hensyn
Det er ikke først og fremst av hensyn til barna de nå får komme til Norge. Det er utenrikspolitiske hensyn (les: forholdet til India) som er grunnen til at de får komme;

«Det følger av utlendingsloven § 76 tredje ledd at Justis- og politidepartementet kan instruere om avgjørelsen av enkeltsaker som berører hensynet til grunnleggende nasjonale interesser eller utenrikspolitiske hensyn. Departementet kan, innenfor lovens rammer, ved instruks bestemme hva som skal bli avgjørelsens innhold.

På bakgrunn av instruks fra Justis- og politidepartementet datert 14.04.2011 utsteder Utlendingsdirektoratet oppholdstillatelse til Mikael Andreas og Adrian Rene Volden etter utlendingsloven § 7 tredje ledd på grunnlag av utenrikspolitiske hensyn.»

Les flere saker fra Avisa Nordland her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag