RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hadde fotografisk hukommelse og «telepatiske» evner

Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Tvillingbrødrene følte hverandres smerte, forteller en nær venn av den avdøde presidenten til Nettavisen.

Det polske folket ble rammet av den største tragedien i fredstid da president Lech Kaczynski (60) omkom i en flystyrt i Smolensk i Russland lørdag formiddag. Store deler av den polske makteliten omkom i tragedien.

LES OGSÅ: Mange melder avbud til Kaczynskis begravelse

Tvillingbroren Jaroslaw var sjokklammet da han fikk nyheten om brorens dødsfall. Brødrene skal ha snakket sammen i telefonen bare 30 minutter før ulykken inntraff.

Spesiell forbindelse
Brødrene, som ofte ble sett på som en kuriositet innenfor politisk sammenheng i Europa, skal ifølge mange medier ha hatt et telepatisk bånd.

Da de to brødrene var henholdsvis president og statsminister, ville den ene strekke seg mot telefonen sekunder før broren ringte fra den andre enden.

Polens ambassadør til Norge, Wojciech Kolanczyk, og presidenten var personlige venner og hadde jobbet sammen i 19 år.

Ambassadøren bekrefter den helt spesielle forbindelsen mellom tvillingbrødrene.

- De hadde et helt spesielt forhold. Når den ene tvillingbroren var syk, så følte den andre smerte. Dette skjedde også på avstand, og dette var noe jeg registrerte med stor nysgjerrighet, sier Kolanczyk til Nettavisen.

- Men det viktigste med Kaczynski var at han var en ekstremt kunnskapsrik person, spesielt innenfor historie. Selv under kommunisttiden fulgte han nøye med på politikken, og han kjente til alle politikerne i Polen, sier Kolanczyk.

- I tillegg hadde han en fantastisk, fotografisk hukommelse. Han husket alltid datoen til mine barns fødselsdager, og han glemte aldri et telefonnummer. Han trengte heller ikke å notere når vi hadde viktige samtaler, sier Kolanczyk.

«Jukset» på eksamen
Ryktene vil ha det til at de identiske tvillingene dro nytte av sitt like utseende da de studerte jus. Den ene skal blant annet ha stilt opp i eksamenen til den andre.

- He-he. Jeg har hørt den historien, men jeg tviler på at den er sann. De var nesten identiske. Og for folk som ikke kjente dem, så var det nok vanskelig å se forskjell på dem. Men for meg var det aldri noe problem, sier Kolanczyk.

Brødrene vokste opp i en katolsk akademisk familie med foreldre som kjempet under Warszawa-opprøret i 1944. Hele livet har politikken preget brødrene. Og som unggutter spilte de hovedrollene i barnefilmen «The Two Who Stole the Moon», som var en stor suksess i Polen.

Til tross for det identiske utseende, hadde tvillingbrødrene ganske forskjellig personlighet.

- Lech var en mye mykere person enn broren. Jeg tror dette skyldes at Jaroslaw var fem minutter eldre, he-he. Jaroslaw var den aggressive typen. Men når det gjaldt politikken, så var Lech en helt annen person. Da kunne han svare kraftig tilbake dersom noen forsøkte å angripe ham, sier Kolanczyk.

- Jeg ble livredd
Kolanczyk beskriver Kaczynski som en sjarmerende mann som alltid var ekstremt elegant overfor kvinner. Kona skal ha betydd alt for ham.

- Han var en ekte gentleman. Han var alltid lojal og en god venn når du trengte ham. Han var alltid hjelpsom overfor mennesker. Og han hadde et helt spesielt forhold til sin mor, sier han.

Ambassadøren og den avdøde presidenten var nære kolleger da de jobbet som forskere på universitetet. De to pleiet alltid kontakten når ambassadøren var på besøk i Warszawa. Kolanczyk sier presidenten var en tøffing i sine yngre dager.

- Han var ekstremt modig. Det var en gang på 1970-tallet at vi befant oss på toget i Warszawa. Da vi gikk gjennom vognene, så var det noen gangstertyper som plaget noen jenter. De så veldig farlige ut. Men han stoppet opp, uttrykte sinne og sa at han ikke aksepterte den slags oppførsel. Jeg var sjokkert. Jeg ble livredd og trodde vi skulle bli drept. Vi var jo bare to unge forskere, sier han.

Til tross for de ulike personlighetstrekkene skal brødrene alltid ha kjempet mot samme mål som antikommunisme, sosialkonservatisme og patriotisme.

- Han var en ekte patriot som aldri klaget over lav lønn eller sin egen situasjon. Han gjorde aldri noe for personlig vinning, sier ambassadøren.

Politisk begavet
Kaczynski gjorde karriere innenfor polsk politikk i det nasjonalkonservative partiet «Lov og rettferdighet». Han gjorde seg bemerket på den internasjonale arenaen med utspill om å gjeninnføre dødsstraffen og sin kritiske holdning til EU, Russland og Tyskland.

Kaczynski var borgermester fra 2002 til 2005. Deretter ble han valg til president, og i 2006 utnevnte han broren til statsminister (som er nåværende leder for «Lov og rettferdighet»).

Ambassadøren beskriver Kaczynski som svært politisk begavet.

- Han var ekstremt flink til å observere flere ting på én gang. Når han deltok i en konversasjon, så kunne han samtidig følge med på en annen samtale som ble ført av kona i hjørnet. Det var helt utrolig, sier han.

Kaczynski og presidentfruen Maria etterlot seg en datter og to barnebarn. Til helgen holdes en minnestund i Warszawa hvor alle de 97 kistene til ulykkesofrene skal stilles ut på Pilsudski-plassen.

Søndag avholdes en offisiell begravelse i Krakow. President Barack Obama, president Dmitrij Medvedev, vår egen kong Harald og en rekke andre statsledere skal være til stede under begravelsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere