RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Hadde to våpen på rommet

(Scanpix/Wikimedia Commons)
Sist oppdatert:
Osama bin Laden skal ha hatt en AK-47 og en pistol på en armlengdes avstand. Les om dramaet minutt for minutt.

Mer enn 20 amerikanske spesialsoldater fra elitestyrken Navy Seal slo til mot Osama bin Ladens hemmelige skjulested i den pakistanske byen Abbottabad søndag kveld.

Talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, har tidligere uttalt at spesialsoldatene ble møtt av fiendtlig ild under hele den 40 minutter lange operasjonen.

Men den anerkjente avisen The New York Times har fått tilgang på informasjon fra offisielle kilder som tilsier at spesialsoldatene aldri ble beskutt da de befant seg inne i boligen.

- Én person åpnet ild
Det var ifølge avisen kun én person som åpnet ild mot de amerikanske styrkene. Det var Osama bin Ladens betrodde kurér Abu Ahmed som åpnet ild mot styrkene fra døråpningen i et nærliggende gjestehus idet amerikanerne landet med helikoptrene på området, skriver avisen.

Ahmed og en kvinne i gjestehuset ble straks skutt og drept av en spesialsoldat. Etter dette skal ikke spesialsoldatene ha blitt møtt med noe mer fiendtlig ild.

Slik fant de bin Ladens kurér: Bin Laden ble avslørt av én telefonsamtale

Men en offisiell kilde forteller til avisen at spesialsoldatene antok at alle inne i boligen var bevæpnet, ettersom de ble beskutt allerede ved landing.

- De befant seg i et truende og fiendtlig miljø under hele operasjonen, sier den amerikanske kilden.

Da spesialsoldatene kom fram til hovedhuset, fikk de øye på broren til Abu Ahmed som de trodde var i ferd med å skyte på dem. Broen til kuréren ble skutt og drept på stedet.

Deretter beveget spesialsoldatene seg inn i hovedhuset. Da møtte de på bin Ladens sønn, Khalid, som ble uskadeliggjort på stedet.

- Hadde AK-47 og pistol
Da spesialsoldatene kom opp i tredje etasje, fant de Osama bin Laden på et soverom. Ifølge offisielle kilder hadde terrorlederen en automatrifle av type AK-47 og en Makarov-pistol på en armlengdes avstand. Bin Laden ble skutt i hodet og døde på stedet. I tillegg ble kona skutt i leggen etter å ha gått til angrep på soldatene.

Deretter gjennomsøkte spesialsoldatene huset, og forlot stedet med liket til bin Laden, samt en rekke harddisker, PC-er, DVD-er og dokumenter.

Liket til Osama bin Laden ble stedt til hvile i Det indiske hav mandag morgen klokken 08.00 norsk tid.

Amerikanske myndigheter var raskt ute med å kommentere en rekke detaljer om aksjonen mot Osama bin Laden. Allerede tidlig mandag morgen begynte offisielle kilder å lekke informasjon til mediene.

Les også: Obama sier nei til å frigi bilder
Les også: - Bin Laden var forberedt på å flykte

Forvirrende informasjon
Men flere av påstandene har i ettertid vist seg å være feil. Blant annet ble det påstått at bin Laden ble skutt og drept under en skuddveksling. Dette har blitt tilbakevist, og amerikanske myndigheter bekrefter at terrorlederen var ubevæpnet da han ble skutt.

Det kom også påstander om at bin Laden brukte sin kone som et levende skjold da elitesoldatene stormet bygget. Det ble også meldt at kona ble drept. Her har amerikanske myndigheter trolig forvekslet med en annen mann i bygningen som angivelig skal ha brukt en kvinne som menneskeskjold. Bin Ladens kone ble riktignok skutt i beinet, men overlevde aksjonen.

I tillegg fortalte amerikanske myndigheter at president Barack Obama fulgte operasjonen direkte minutt for minutt. Men i ettertid viser det seg at det var en tidsperiode på rundt 20 minutter der de amerikanske lederne i operasjonsrommet i Det hvite hus var uten direkte forbindelse til det som pågikk under aksjonen.

- Amerikanerne har vært flikne
Kommandørkaptein Ola Bøe-Hansen sier det er forståelig at amerikanerne har offentliggjort noe uriktig informasjon, og roser dem for å ha bidratt med informasjon så tidlig i fasen.

- På grunn av at mediene spiller en usedvanlig viktig rolle i alle kriger og konflikter, så vil man i større grad presentere informasjon så tidlig som mulig etter at en hendelse har funnet sted. Og jeg synes amerikanerne er veldig flinke, men siden man skal være så tidlig ute med informasjon, så vil det nødvendigvis være noen unøyaktigheter, sier kommandørkaptein ved Forsvarets høgskole, Ola Bøe-Hansen, til Nettavisen.

- Selv om operasjonen har vært trent på i lengre tid, så skjer det ting man ikke kan forutse. Det som skjer på bakken leses på forskjellige måter fordi man har ulike bilder fra både satellitter og kameraer på hjelmene, og dette gir forskjellig inntrykk av hva som skjer, sier Bøe-Hansen.

Kvalitetssikret informasjon
Etter planen skal elitesoldatene fra Navy Seal lande på Andrews Air Force Base i USA torsdag, og først da får de muligheten til å avlevere en nøyaktig rapport på hvordan de selv opplevde situasjonen. Deretter skal alle bitene settes sammen for å utarbeide en kvalitetssikret rapport på hendelsesforløpet.

- Når spesialsoldatene får litt ro og adrenalinet har gått ut av kroppen, så skal de debriefes.

Bøe-Hansen sier det tar flere dager før 100 prosent kvalitetssikret informasjon er tilgjengelig etter en slik omfattende militæraksjon.

- Men så velger de heller å komme med 80 eller kanskje 60 prosent kvalitetssikret informasjon for å innfri det enorme suget etter informasjon, sier han.

- Viktig å tilbakeholde informasjon
Bøe-Hansen sier imidlertid at mye av informasjonen om hendelsesforløpet vil bli holdt tilbake fra offentligheten.

- Det er en god del av operasjonen som fremkommer fra videobildene og som står i rapporter som nødvendigvis vil være høyt gradert. Grunnen til det er at man ikke vil røpe utstyr, taktikker og teknikker som er brukt, og modus operandi som er metodene de bruker når de går inn, detaljer om hvordan de bruker utstyret sitt, i hvilken rekkefølge de bruker det, og hvordan de tar seg inn i de forskjellige rommene, sier han.

- Det er en rekke ting som ikke kan avsløres for å beholde initiativet og overraskelsesmomentet ved fremtidige operasjoner.

Flere kritiske røster har allerede konkludert med at aksjonen var en ren likvidering av Osama bin Laden. Mens andre aktører har vært mer nøkterne i sin kritikk, og avventer en endelig rapport før de konkluderer.

- Må ta en rask beslutning
Bøe-Hansen mener elitesoldatene sto overfor en stor utfordring da de fant bin Laden i huset.

- Bin Laden sov i tynne bukser og en tunika, noe som gjorde det uklart om han bar en skuddsikker vest og eventuelt en eksplosivvest. Dersom han bar en eksplosivvest, som vi kjenner fra en rekke selvmordsaksjoner i denne regionen, så ville soldatenes liv også stå på spill.

- Her må man ta en rask beslutning. Du har bare en brøkdel av ett sekund til å ta en riktig beslutning. Nøling kan snu hele situasjonen. Hadde han vært helt naken, så kunne saken vært annerledes, og tilfangetakelse et mer sannsynlig scenario, sier Bøe-Hansen.

Les også: Datteren (12): - Bin Laden ble fanget i live

Fare for plantet sprengstoff
Elitesoldatene var også forberedt på å støte på hindringer som plantet sprengstoff.

- De hadde med seg en hund, ofte er schæferhunder benyttet i denne type operasjoner. Den brukes hovedsakelig som eksplosivsøkehund for å varsle om det er plantet eksplosiver på eksempelvis landingsplassen for helikoptrene eller ved dører og andre steder.

- Hunder i den delen av verden har litt andre konnotasjoner enn her i Vesten, og brukes ikke så mye som kjæledyr, så den kan ha en fryktinngytende og avskrekkende effekt, sier Bøe-Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere