*Nettavisen* Nyheter.

- Hadde vi visst det vi vet i dag, hadde vi aldri kjøpt hus her

Naboens to år gamle datter ble drept

Jens Kyed (43) med kona Herdis Kyed (33) og barna Asta Viktoria (3), Ane Kirstine (4), Augusta Juliane (1) og Otilie Antoinette (6 uker) rett utenfor hjemmet. Foto: Ida Kristin Dølmo

- Situasjonen er hårreisende.

14.03.15 18:52

– Vi ble forespeilet et mye tryggere trafikkbilde enn det som er i dag. Situasjonen er hårreisende.

Det sier firebarnsmoren Herdis Kyed (33) til Avisa Nordland.

For snart tre år siden pakket familien Kyed sammen koffertene sine og flyttet fra Bodø til Trivselsveien i Valnesfjord for å gi barna Ane Kirstine (4), Asta Viktoria (3), Augusta Juliane (1) og Otilie Antoinette (6 uker) en trygg oppvekst.

– I stedet sitter vi her og er livredde for ungene våre, sier Jens Kyed (43).

Fikk ikke bygge

I 2011 åpnet ny riksvei 80 mellom Røvika og Strømsnes for å redusere antall ulykker på strekningen som tidligere gikk gjennom Valnesfjord sentrum.

– Da vi kjøpte tomta fikk vi ikke lov til å bygge før veien var lagt om, hvis vi ikke kunne lage gang- og sykkelvei. I mitt hode skulle det bli mye tryggere å bo her når nyveien kom, sier Jens.

Klikk på bildet for å forstørre.

Herdis og Jens Kyed håper at 60-sonen i Trivselsveien kan settes ned til hvert fall 50. Foto: Ida Kristin Dølmø (Avisa Nordland)

– Og det ble det også med det samme, men etter hvert økte trafikken betraktelig, tilføyer Herdis.

Med den nye veien var prognosene 350-400 kjøretøy per døgn gjenom sentrum.

– Jeg ba Statens vegvesen om å gjøre en trafikktelling for å få bekreftet at det kjørte langt flere gjennom Valnesfjord enn det man først antok, sier Jens.

Tall fra Statens vegvesen august/september 2013 viser at det daglig kjørte rundt tusen kjøretøy på strekningen.

– Dette er over dobbelt så mange som først antatt. Det vil alltid være noen som sniker seg unna bompengene, men da er ikke nyveien attraktiv nok til at folk vil betale.

Jens påpeker at det er gjennomgangstrafikken han vil til livs, og ikke den daglige trafik ken til og fra barnehage, skole og jobb for de som bor i Valnesfjord.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det finnes verken gangfelt eller fortau utenfor hjemmet til familien Kyed i Trivselsveien i Valnesfjord. Foto: Ida Kristin Dølmo (Avisa Nordland)

Redusert fart

– Selv har vi ikke bil og er avhengige av å være myke trafikanter. Og etter at busstilbudet ble redusert, er det enda flere som er nødt til å bruke bilen, sier han.

Neste høst skal eldstedatteren begynne på skolen, og familien håper at vegvesenet vil gjøre noe med trafikksituasjonen.

– Jeg har selv tatt kontakt med dem for å høre om det er mulig å redusere hastigheten, eller å sette opp et skilt med «barn leker», uten å få svar, forteller Jens.

Klikk på bildet for å forstørre.

Da familien flyttet inn i det nye huset sitt, var lekeplass i hagen førsteprioritet. Foto: Ida Kristin Dølmo (Avisa Nordland)

Nabo Jorunn Danielsen (67) mistet sin to år gamle datter i en trafikkulykke i 1975, på det som da var riksvei 80.

– Jeg lar aldri barnebarna mine være ute alene uten tilsyn, sier hun.

Ifølge Jens Kyed er det spesielt i morgen- og ettermiddagsrushet at det er mye trafikk gjennom sentrum.

– Jeg skulle ønske at strekningen mellom Strømsnes og Stemlandsvingen får nedsatt hastighet til 40 km/t, og at veien forøvrig får 60-sone bort til Røvika. Jeg synes det er merkelig at Fauske, som kaller seg for en folkehelsekommune, ikke legger opp til en trygg skolevei, avslutter Jens Kyed.

Les flere saker i Avisa Nordland her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.