RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jan Erik Sørlie (Halden Arbeiderblad)

- Halden fengsel bør kun være for nordmenn

Sist oppdatert:
Frps Per Sandberg vil at Halden fengsel kun skal huse straffedømte nordmenn.

Nesten halvparten av de innsatte i Halden fengsel er utlendinger, skriver Halden Arbeiderblad.

- Det er altfor mange, sier nestleder Per Sandberg i Frp.

- Ikke ment for utlendinger
Sandberg har som leder av Stortingets justiskomité fått god kjennskap til Halden fengsel.

- Dette fengselet er ikke for utenlandske kriminelle, men for norske fanger som skal tilbake til samfunnet, sier han.

Onsdag hadde en gruppe Frp-politikere et kort møte med assisterende fengselsleder Jan Strømnes, som kunne opplyse at 45 prosent av de innsatte i Halden fengsel er utlendinger.

- En utfordring for fengselet
- Det er en utfordring med så mange utlendinger. Vi har en del muligheter og aktiviteter som de ikke kan dra nytte av. Blant annet kurs og program som er på norsk, og som gjør at språk blir en utfordring, fortalte Jan Strømnes.

Han fikk klar tilbakemelding fra Per Sandberg.

- Det er enda mer aktuelt enn noensinne at utlendinger skal vekk fra Halden fengsel. Her har man bygd for at innsatte skal tilbake til samfunnet. Utenlandske kriminelle skal ikke ha en tilbakevending til det norske samfunnet. De skal sone straffen og sendes ut av landet, sa en engasjert Sandberg.

Straff og utvisning samtidig
Strømnes opplyste at mange utlendinger ikke hadde vært i Halden fengsel, hvis det hadde vært mulig for domstolene å ta opp utvisningsspørsmål sammen med dommen.

- Vårt ønske er at det hadde vært gunstig om de det gjelder hadde blitt dømt til straff og utvisning i den samme dommen, sa assisterende fengselsleder Jan Strømnes i en oppfordring til Frp-politikerne.

Artikkelen fortsetter under bildet

Vil utvide Halden fengsel
Han fikk bekreftende nikk av Per Sandberg og de tre toppkandidatene til Stortinget i Østfold Frp, Ulf Leirstein, Erlend Wiborg og Håvard Jensen, samt Per Egil Evensen i Halden Frp.

Delegasjonen var også opptatt av å få en utvidelse til fem avdelinger ved Halden fengsel.

- Vi er positive til en utvidelse den dagen det tas en politisk beslutning. Det foreligger allerede et forprosjekt fra Statsbygg på en utvidelse med 48 nye plasser, opplyste Jan Strømnes.

Sandberg som justisminister
Fremskrittspartiet ser for seg en ny avdeling med varetektsplasser.

- Det er behov for en egen avdeling for personer i varetekt her i Østfold, hvor det er stor grensekriminalitet med to store grenseoverganger og flyplass på lang samt lang kystlinje. I en egen varetektsadeling kan det være utlendinger, men i utgangspunktet skal utenlandske kriminelle vekk fra Halden fengsel. Dessuten skal tollerne ha politimyndighet med en egen varetektsavdeling, sier Per Sandberg.

Han får støtte av stortingskandidatene i Østfold Frp.

- Med Frp i regjering og Per Sandberg som justisminister skal vi banke gjennom både forslag og planer for Halden fengsel, sier Ulf Leirstein, Erlend Wiborg og Håvard Jensen.

- Bare utlendinger i Kongsvinger

Han viser til at Kongsvinger fengsel har blitt et fengsel med bare utlendinger.

- Før det ble bestemt, så foreslo Fremskrittspartiet å bygge et eget fengsel for utenlandske kriminelle, men vi ble nedstemt, forteller Sandberg.

Artikkelen fortsetter under bildet

- Polen må ta dem tilbake
Han opplyser at det fortsatt er behov for nye fengsel, hvis det ikke gjøres tiltak.

- Soningskøen vokser på grunn av utenlandske bander og at utlendingene soner for lenge her i landet. Vi må få utleveringsavtaler med EU-land for å sende kriminelle utlendinger til soning i eget hjemland. Norge sender milliarder av kroner til Romania og Polen uten å få noe igjen. Vi har vært med på å bygge opp polsk politi – nå er det på tide å kreve at landet tar imot polske statsborgere som sitter i norske fengsler, sier han.

Les flere artikler i Halden Arbeiderblad

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere