*Nettavisen* Nyheter.

- Halvparten dropper håndvasken i barnehagen

Ny undersøkelse avdekker klare svakheter i norske barnehager. Foto: Scanpix

Ny undesøkelse viser at norske barnehager er dårligere enn forventet.

26.10.15 07:55

En ny studie viser at norske barnehager ligger på et middels nivå sammenlignet med andre land. Og tilbudet til de minste var dårligere enn forskerne ventet.

Mandag legges resultatene fra to omfattende forskningsprosjekter om norske barnehager fram på en konferanse i Oslo, skriver VG. Ett av funnene er at tilbudet til barn under tre år ikke er så bra som forskerne trodde på forhånd. Den grunnleggende omsorgen er god, men sektoren står overfor flere utfordringer, mener forsker Elisabeth Bjørnestad ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Kollega og førsteamanuensis Ellen Os, mener kvaliteten må styrkes.

– De ansatte er både nærværende og omsorgsfulle overfor barna. Barnehagene scorer også bra når det gjelder muligheten til å fremme egne meninger og tanker, forklarer Os. Det står derimot ikke like godt til med stimuleringen av utvikling og språk.

– Funnene viser at de ansatte ikke støtter like tydelig opp under barns nysgjerrighet og utvikling, for eksempel når det gjelder språklig, tankemessig, sosial, motorisk og kreativ utvikling, utdyper Bjørnestad.

Forskeren sier resultatene viser at det er rom for forbedring. De fant også utfordringer med hygienen – spesielt håndvask. EEtter å ha observert dette en hel dag i hver barnehage fant forskerne ut at håndvasken ble droppet i halvparten av tilfellene i forbindelse med stell og toalettbesøk. Kun 7 prosent av barnehagene klarte å oppfylle alle kravene til hygiene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.