- Hamas vil aldri anerkjenne Israel

Foto: AHMED JADALLAH

Den politiske lederen er krystallklar.

08.12.12 21:31

- Hamas vil aldri anerkjenne Israel. Den islamistiske bevegelsen går ikke bort fra sitt krav på all jord som i dag er israelsk område, sier dens politiske leder Khaled Meshaal.

Meshaal, som er på sitt første besøk på Gazastripen noensinne, sa lørdag at det ikke kommer på tale å gi Israel noen innrømmelser. Han lovet samtidig å sette fri alle palestinske fanger som i dag sitter i israelske fengsler.

– Palestina er vårt, fra elven (Jordan) til havet og fra sør til nord. Vi kommer aldri til å gå avkall på en eneste tomme av dette landet, sa Meshaal til jubel fra en stor menneskemengde som hadde samlet seg for å høre ham tale.

Feiring
Titusener av palestinere, de fleste kvinner, hadde samlet seg ved Al-Qatiba-komplekset vest i Gaza by der feiringen av Hamas' 25-årsjubileum fant sted. Arrangementet var strengt bevoktet av maskerte medlemmer av bevegelsens militære fløy.

Ifølge en talsmann for Hamas var minst 3.000 personer fra arabiske og muslimske land kommet til Gazastripen i løpet av de siste dagene for å delta i markeringen. Bevegelsen ventet at over 200.000 mennesker ville møte fram.

Khaled Meshaal var kompromissløs og til dels truende da han snakket om de flere tusen palestinerne som fortsatt sitter i israelsk fangenskap. Han antydet at militante islamister kan komme til å kidnappe israelske soldater for å presse fram frigivelse av fanger.

Shalit
Israel friga i fjor 1.027 palestinere i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit, som ble kidnappet av palestinsk gerilja i 2006. Israelerne holder fortsatt tusener av palestinere fanget, og sier mange av disse er terrorister.

– Vi vil ikke hvile før vi har fått satt fangene fri. Og vi kommer til å bruke samme metode til å få frigitt disse fangene som vi har gjort før, sa Khaled Meshaal lørdag til nye jubelrop fra tilhørerne i Gaza by.

En talsmann for Israels statsminister Benjamin Netanyahu skrev lørdag på Twitter at Hamas feiret «25 år med drap på israelere begått med raketter som våpen». Hamas har også mange palestinske liv på samvittigheten, tilføyde Ofir Gendelman. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.