Gå til sidens hovedinnhold

- Hamstrer lyspærer

Norske utsalgssteder opplever hamstring av glødepærer på grunn av et nytt EU-direktiv.

I 130 år har glødepærene vært den viktigste lyskilden i norske hjem. 1. september er det uansett begynnelsen på slutten for glødelampene og de tradisjonelle lyspærene. Årsaken er at de gir svært lite lys i forhold til hvor mye energi de bruker. Nå hamstres det lyspærer flere steder.

Men organisasjonen Lyskultur minner om at det ikke innføres noe totalforbud omgående. Utfasingen starter med at matte glødelamper, som vi bruker mest av, og klare glødelamper på 100 watt eller mer, blir forbudt å produsere og importere. Men vi kan fortsatt bruke dem, og butikkene kan selge lagrene sine. Neste år er det slutt for variantene med 75 watt, og hele utfasingen skal være gjennomført i 2012.

Det er sparepærer, halogenpærer og LED-belysning som heretter vil gjelde for forbrukerne, og ikke minst miljøet.

- Manglende informasjon

Et lite søk Lyskultur har gjort hos ulike utsalgssteder, viser at det nesten er tomt i hyllene for vanlige lyspærer. De største produsentene på det norske markedet skal også være i ferd med å tømme sine lagre.

- Manglende informasjon fra myndighetene om hva forbudet innebærer må ta mye av skylden for at vi har havnet i en slik situasjon, mener administrerende direktør Petter N. Haug i Lyskultur.

Verken forbrukerne eller deler av det profesjonelle markedet er godt forberedt på forbudet, ifølge Haug. Det er nemlig varierende kvalitet og ulike bruksområder for erstatningsproduktene. Haug mener det er viktig at myndighetene snarest informerer markedet om erstatningsproduktene, bruksområder og krav til innsamling etter bruk.

- Det positive med hamstringen er at vi allerede nå har faset ut den gamle miljøsynderen, glødepæren, og kommer i gang med bruk av energivennlige lyskilder, avrunder Petter N. Haug.

(ANB)

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger