*Nettavisen* Nyheter.

- Han dreper med et smil om munnen

Irans president Hassan Rouhani.

Frp vil at UD skal være enda tydeligere i sin fordømming av Iran.

27.02.14 08:16

(Nettavisen): I fjor sommer ble Hassan Rouhani valgt som president i Iran. Han fremstår som langt mer moderat og diplomatisk enn forgjengeren Mahmoud Ahmadinejad. Kritiske røster mener imidlertid at Vesten har vært altfor fokusert på den tilsynelatende optimismen i Iran. Én av dem er stortingsrepresentant Mazyar Keshvari (Frp).

- Henrettelsene har økt under Rouhani. Han dreper enda flere enn «hardlineren» Ahmadinejad. Men Rouhani gjør det med et smil om munnen. Det gjør det ekstra forkastelig, sier Mazyar Keshvari til Nettavisen.

- Det Fremskrittspartiet har tatt til ordet for, er at man må fordømme disse handlingene på det sterkeste. Dernest må man reagere på det iranske regimet klart og tydelig, og ikke bare fortsette den samme linjen med dialog og tåkeprat, sier han.

Han mener Frp allerede har tatt grep overfor menneskerettighetssituasjonen i Iran.

- Et eksempel er restriksjoner på Oljefondets investeringer i Iran. Vi må bare fortsette i samme retning. Men det tar litt mer tid enn tre-fire måneder, sier Keshvari med henvisning til regjeringsskiftet i fjor høst.

- 600 henrettelser
Organisasjonen Iran Human Rights har foreløpig ikke tallene klare for antall henrettelser i fjor, men tror det blir det høyeste tallet på 13 år. Andre organisasjoner har hevdet at det har vært 600 henrettelser siden Rouhani ble valgt i fjor sommer. Tallene er ikke bekreftet. Hittil i år har det trolig vært nærmere 130 henrettelser i Iran.

- Synes du Utenriksdepartementet skal være flinkere til å fordømme henrettelser i Iran, Keshvari?

- Ja, det synes jeg. Nå har UD fordømt noe av dette. Men jeg mener at når man ser en slik alvorlig utvikling etter at det har kommet en såkalt moderat, så hadde det vært på sin plass å bemerke dette, sier han.

Norske reaksjoner
Forrige gang norske myndigheter offisielt uttalte seg om henrettelser i Iran, var i fjor høst med ny politisk ledelse på plass i Utenriksdepartementet.

Det skjedde i forbindelse med at en dødsdømt tobarnsfar overlevde første hengningsforsøket i Iran, og ble igjen beordret henrettet. Da uttalte statssekretær Ingvild Stub i UD følgende i en uttalelse til Nettavisen:

- Jeg vil oppfordre Iran til å avstå fra alle henrettelser og innføre et moratorium på bruken av dødsstraff.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.