- Han dro av BH-en min

Foto: GONZALO FUENTES (Reuters)

Det antatte voldtektsforsøket skal ha endt med slåsskamp. Nå har Strauss-Kahn blitt avhørt av politiet.

14.09.11 15:31

Tidligere leder for Det internasjonale pengefondet (IMF), Dominique Strauss-Kahn, har blitt avhørt av fransk politi i forbindelse med anklager om voldtektsforsøk.

Den tidligere IMF-sjefen tilbrakte to timer i et innledende politiavhør denne uken. Det skjer bare en uke etter at Strauss-Kahn kom tilbake til Frankrike etter å ha tilbrakt seks måneder i varetekt og husarrest for voldtektsanklager i New York.

Strauss-Kahn var siktet for voldtekt av en stuepike på et luksushotell på Manhattan, men saken ble henlagt fordi det ble sådd tvil om den fornærmedes troverdighet.

- Var en familievenn
Det er journalist Tristane Banon (32) som har fremmet de siste anklagene mot Strauss-Kahn. Det angivelige voldtektsforsøket ble begått i 2003 da Banon skulle intervjue den mektige Strauss-Kahn i forbindelse med et bokprosjekt.

32-åringen kjente Strauss-Kahn gjennom familien, ettersom hun er guddatteren til hans andre kone, Brigitte Guillemette.

Les også: - Derfor kan DSK bli president i Frankrike

Intervjuet skal ha skjedd i en tom leilighet, og Strauss-Kahn skal etter hvert ha spurt om å holde henne i hånden.

- Og fra hånden gikk han videre opp til armen, og deretter litt høyere, sier 32-åringen i et intervju, skriver The Times.

- Det endte veldig voldelig. Vi sloss. Det var ikke bare slag med håndflaten, men jeg sparket, og han dro av BH-en min, og han forsøkte å åpne buksen min, sier hun.

Banon sier hun vurderte å anmelde saken, men ble frarådet av sin mor Anne Mansouret, som er medlem av Sosialistpartiet i Frankrike. Strauss-Kahn var som kjent Sosialistpartiets presidenthåp før voldtektssaken i USA.

Kan henlegge saken
Men etter voldtektssaken i USA, ombestemte 32-åringen seg og anmeldte forholdet til politiet i sommer. Påtalemyndigheten kan henlegge saken dersom de beslutter at det er et voldtektsforsøk, som i henhold til fransk lov må rettsforfølges innen tre år ugjerningen har inntruffet.

Påtalemyndigheten må derfor sikte Strauss-Kahn for voldtekt, dersom det skal tas ut en tiltale mot ham. Strafferammen for voldtekt er ti års fengsel.

Franske aviser skriver at påtalemyndigheten trolig har for dårlig bevismateriale til å sikte Strauss-Kahn for voldtekt.

I henhold til fransk lov er Strauss-Kahn foreløpig kun et vitne i den nye voldtektssaken, og kan ikke varetektsfengslet før påtalemyndigheten eventuelt oppretter en kriminalsak.

- Bør ikke stå over loven
Banon skriver i en tekstmelding til media at hun ble kvalm over Strauss-Kahns triumferende tilbakekomst til Frankrike.

- Dette landet har et stort problem, og ting må endres. Voldtekt og vold mot kvinner kan ikke behandles på en banal måte, og makt og penger bør ikke stå over loven, uttaler 32-åringen.

Det skal være Strauss-Kahns advokater som har bedt om at avhøret finner sted så raskt som mulig. Årsaken til dette er at Strauss-Kahn vet at han har saken hengene over seg, og at han må konfrontere den før han forsøker å gjenoppbygge sitt image i hjemlandet.

Sosialistenes favoritt
Strauss-Kahn var favoritten til å bli Sosialistenes presidentkandidat i valget i 2012, men voldtektssaken i USA satte en stopper for dette.

Ekspert på fransk politikk, Franck Orban, har tidligere uttalt til Nettavisen at Strauss-Kahn har mulighet til å komme tilbake til fransk politikk.

- Etter 2012 så er alt mulig. Da er han tilbake hvis ingenting skjer i mellomtiden. Fem år er lenge nok til å kjøpe seg en ny møydom. Ligger han litt lavt en stund, og gjør det på en fornuftig måte, så skal man ikke utelukke at han kan bli Sosialistpartiets presidentkandidat i 2017, uttalte Franck Orban, forsker ved Kriminalomsorgens utdanningssenter og tilknyttet Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS) ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.