*Nettavisen* Nyheter.

- Han dro ned glidelåsen og tok på meg

JIMMY SAVILE anklages for å ha forgrepet seg på mindreårige gjennom flere tiår. Foto: Anna Gowthorpe (Pa)

Enda et angivelig offer står fram i pedofilisaken mot britisk TV-stjerne. Thomas Cook var bare ni år da det skjedde.

27.10.12 21:01

(SIDE2): Britisk politi har innledet etterforskning av en rekke overgrepsanklager mot avdøde Jimmy Savile. Savile var blant Storbritannias mest kjente TV-fjes på 1970- og 80-tallet.

Savile jobbet blant annet som vert for barne-TV og «Top of the Pops» på statskanalen BBC og var med sine eksentriske klær, sitt platinafargede hår og karakteristiske sigar i munnviken en kjent og kjær figur i britiske hjem. Han døde i fjor, 84 år gammel.

Nå er ettermælet til Savile imidlertid i ferd med å få seg et avgjørende skudd for baugen. Britisk politi har formelt mottatt anklager fra åtte personer mot Savile. Disse var barn da Savile skal ha forgrepet seg på dem. Politiet opplyser imidlertid at det kan være opp mot 25 ofre, og at TV-stjernen kan ha misbrukt unge jenter gjennom fire tiår.

– Vi regner med å ende opp med mellom 20 og 25 ofre, sier Peter Spindler, som leder politietterforskningen.

Den indre sirkelen
Forrige tirsdag ble det kjent av fire av hans medarbeider fra «Top of the Pops» også har blitt anklaget for å være barnemishandlere. Disse skal ha plukket ut jenter fra publikum, og senere ha forgrepet seg på dem, ifølge Daily Mail.

«The National Association for People Abused in Childhood» har mottatt over 2000 oppringninger fra personer som ønsker å birdra med informasjon, etter at det ble kjent at Saville skal ha forgrepet seg på mindreårige. Og det er gjennom disse samtalene at de siste detaljene har blitt hevdet.

- En kvinne, som pleide å være en danser i showet, sier at det var minst tre ansatte som pleide å ta med unge jenter til fester, hvor forferdelige og usømmelige ting fant sted, har Jon Bird fra organisasjonen fortalt The Sun.

Det har strømmet inn med nye angivelige detaljer rundt hendelsen, som omhandler det som kalles TV-vertens «indre sirkel». Bird fra organisasjonen for misbrukte barn tror at den første anklagelsen banet veien for andre.

- Vi har alltid visst at det fantes slik informasjon der ute, men nå har folk fått tillatelse til å rapportere det inn, og de skjønner at de blir tatt seriøst. I løpet av årene har vi hørt mange historier om pedofili i underholdningsbransjen på 60-, 70-, og 80-tallet. Det er sjokkerende av noen av disse personene har ventet så lenge før de sa noe om det, ifølge Bird.

Ni år gammel gutt
Politiet regner med at flere ofre vil stå fram ettersom etterforskningen skrider fram. De åtte som allerede er avhørt av politiet, var mellom 13 og 16 år da overgrepene skal ha funnet sted.

Forrige mandag sto et annet angivelig offer fram, og fortalte at han var bare ni år da han ble antastet av Savile. Kevin Cook (45) opptrådte i showet til Savile. Etter opptredenen skal han ha blitt lurt til å bli med inn i prøverommet til Savile. Der skal han ha både antastet gutten, og forsøkt å få ham til å beføle ham, hevdes det.

- Han la hånden sin på kneet mitt, og forsøkte å stikke fingrene opp i shortsen min, før han dro ned glidelåsen og tok på meg. Så fikk han meg til å ta ned i buksene hans, uttalte Cook til Daily Mail.

Savile ble avbrutt da det banket på døren.

- Etter at jeg hadde dratt på meg shortsen igjen, advarte Jimmy meg mot å si det til noen. Han sa «Ikke si noe til kameratene dine en gang. Vi vet hvor du bor. Ingen kommer til å tro på deg uansett - jeg er kong Jimmy.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Jobbet på sykehus
En tidligere pasient ved et av sykehusene der Savile var innom som frivillig, forteller at sykepleierne der var klar over hva Savile drev med.

Ifølge kvinnen pleide Savile å ta en runde på sengepostene og deretter ta med seg barn inn i et privat rom han hadde.

– Jeg husker at sykepleierne sa at det beste var å bli værende i senga. De sa «ikke be om å bli satt i rullestolen og lat som du sover», fortalte kvinnen til BBC.

Buckinghamshire Healthcare NHS Trust som driver et av sykehusene Savile ofte besøkte, sier at de er sjokkert over anklagene og at de aldri mottok noen klager på Savile.

Det har også blitt kjent at Savile ble etterforsket av politiet på Jersey for å ha begått overgrep mot en jente på et barnehjem på 1970-tallet, som ledd i en større etterforskning av barnehjemmet hvor det siden er blitt avdekket en rekke overgrep. Barnehjemmet ble i britisk presse omtalt som «House of Horrors» – «Skrekkens hus».

Fester på en psykiatrisk sykehus
I tillegg skal han ha holdt fester for kvinner på en psykiatrisk sykehus på 70-tallet, hvor han selv sto for underholdningen. Han beskrev seg selv som en «terapeutisk underholder», og dette tillot ham å komme nærme jente, uten å blir forstyrret av de ansatte.

- Han gjorde hva han ville, og ingen kunne stoppe ham. Han hadde tilgang til alle områder. Han gikk hvor han ville, og snakket til hvem han ville. Han snakket med alle pasientene, han var alltid der, sier en tidligere ansatt ved det psykiatriske sykehuset til Daily Mirror.

Jeremy Vine fra BBC er sjokkert, og har stemplet Savile som «en av de mest alvorlige pedofilisakene i kriminalhistorien».

- Dette er et mareritt. Det faktum at en person brukte BBC sitt gode rykte, og kanskje til og med BBC sine garderober for å angripe unge barn er totalt kvalmende for meg, som en far til to døtre. Jeg kan ikke tro at dette fikk holde på så lenge, på vår egen dørstokk, sa han.

Fjernet gravstein
Savile, som også virket som DJ, drev veldedig arbeid og ble adlet av dronning Elizabeth i 1990. Politiet er nå i kontakt med flere av sykehusene Savile besøkte i det veldedige arbeidet sitt.

BBCs nye sjef George Entwistle måtte mandag be om unnskyldning til en av kvinnene som hevder at hun ble misbrukt av Savile.

Politiet opplyser at siden Savile er død, blir etterforskningen først og fremst gjennomført for å gi ofrene oppreisning.

Gravsteinen til Jimmy Savile ble fjernet natt til onsdag etter familiens ønske. Familien sier at gravsteinen ble fjernet «av respekt for opinionen». Savile ble etter eget ønske gravlagt i en forgylt kiste med hodet vendt mot sjøen. På den utsmykkede gravstenen i gull og svart sto det «det var godt så lenge det varte».

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.