RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Aftonbladet/Aschehoug forlag

- Han er åpenbart en idiot

Sist oppdatert:
Aslak Nore langer ut mot Ehsan Fadakar.

Mange har latt seg engasjere av Ehsan Fadakar betraktninger om Norge, som han delte i et innlegg i Aftonbladet onsdag.

Fadakar er Aftonbladets faste spaltist og sjef for sosiale medier, og i sin kommentar skriver han blant annet at Norge er blitt selvopptatte og behandler sine fattige og mennesker i nød elendig.

Les bagrunnen for saken:«Norge er et egoistisk land som behandler de fattigste som dyr»

- Kan ikke bli annet enn irritert
Dette har fått mange til å reagere, blant dem forfatter og forlagsredaktør Aslak Nore.

«Har sjelden sett en mindre intelligent samfunnsdebattant enn denne svenske @ehsanfadakar. For en ignorant kronidiot», tvitrer Nore til sine drøyt 26.600 følgere, onsdag kveld.

Til Nettavisen forklarer han bakgrunnen for sin reaksjon.

- Det er både dårlig tenkt og dårlig skrevet. Han svensken er åpenbart en idoit som ikke har lyst til å gjøre noe annet enn å «please» de få følgerne han har - fra Söder i Stockholm, sier Nore til Nettavisen.

Forfatteren kan gjerne si seg enig i en del av det Fadakar skriver, men at han reagerer på måten den svenske kommentatoren går løs på Norge på.

- Han der svensken har så liten kunnskap, bruker så bred pen og uttrykker seg på en så dårlig måte at man ikke kan bli annet en irritert, sier Nore.

- Jeg har selv snakket med folk fra Midtøsten som har vært kritisk til egen situasjon i hjemlandet, men det de ikke liker er når noe utenfra, uten kunnskap, kritiserer det som skjer i landet deres, sier han.

HTML EMBED

- Rasistiske partier må ikke normaliseres
Særlig Fremskrittspartiet får så hatten passer i Fadakars kommentar.

«För bare några veckor sen släppte Moderaternas søsterparti Höyre in massmördarens favorit­gäng i regeringsställning. Frp anvender sig gärna av Breivikretorik som låter hemskt likt SD eller om det är tvärtom alltihopa. Norge måste stoppet ”smyg­islamiseringen”. Islam jämförs med nazismen», skriver Fadakar i den svenske storavisen Aftonbladet.

Han skriver at Siv Jensen gikk til valg ved å rette et spark mot romfolket.

«De skal ut. Inn på bussen. Ut av landet. Dumpes. Rikeste landet i verden behandler det fattigste folket i Europa som dyr».

Til TV 2 sier Fadakar at han regnet med at innlegget ville skape debatt, og at han har blitt møtt med mye «hat» fra både svenske og norske lesere i etterkant av publiseringen.

- Jeg skrev kommentaren for å skape debatt rundt det som har skjedd med debattklimaet og politikken i Norge. Rasistiske partier må ikke normaliseres, sier han til TV 2.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Spaltisten Ehsan Fadakar går hardt ut mot Norge i sin siste spalte.
Spaltisten Ehsan Fadakar går hardt ut mot Norge i sin siste spalte.

- Viser en manglende evne til å forstå
Fadakar beskriver Fremskrittspartiet som massemorderen Anders Behring Breiviks «favorittgjeng», og mener at retorikken fra Siv Jensen og hennes meningsfeller ligger tett oppimot retorikken massemorderen selv brukte.

Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Kristian Norheim, sier til TV 2 at dette er trist lesning, og at partifeller i Frp nesten ikke klarer å ta kronikken seriøst.

- Det viser en manglende evne til å forstå norsk politikk. Det er et tydelig eksempel på at man ikke kan diskutere innvandringspolitikk uten å dra rasismekortet, sier Norheim.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Kristian Norheim, mener Fadakars innlegg er trist lesning.
Utenrikspolitisk talsmann i Frp, Kristian Norheim, mener Fadakars innlegg er trist lesning.

- Norge skal være forsiktige
Professor Frank Aarebrot mener den svenske kommentaren «Norge er et egoistisk land som behandler de fattigste som dyr» har flere poenger.

- Jeg husker for noen år tilbake, det må være bortimot 20 år siden, da gikk den samme debatten voldsomt i Danmark. De lurte på hva som hadde skjedd med nordmenn, som hadde gått fra å være hyggelige fjellaper til bli selvhøytidelige og pengeopptatte, uttalte han til Side2.

Les hele saken:- Det er en pinlig forskjell

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frank Arebrot mener de skandinaviske partiene på høyresiden ikke er så like.
Frank Arebrot mener de skandinaviske partiene på høyresiden ikke er så like.

Aarebrot sa videre at han ikke utelukker at oppfattelsen utad, at Norges image er kaldere og mer lukket, vil kunne virke ødeleggende.

- Norge skal være forsiktige med å være for gjerrige, og bør ikke skille seg for mye ut i forhold til land vi kan sammenligne oss med, som eksempelvis i forholdet nødhjelp til Syria. Det har nok Aftonbladets kommentator rett i. Men det blir også å henge seg opp i en ting, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere