*Nettavisen* Nyheter.

- Han er det nye arbeiderpartiet

Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Afp)

Derfor vil denne mannen trolig kapre velgere fra Stoltenberg & Cos søsterparti.

16.09.10 10:49

Førstkommende søndag er det duket for valg i den svenske Riksdagen. Kampen står mellom de rødgrønne og den borgerlige alliansen.

De rødgrønne består av de tre partiene Socialdemokraterna, Miljöpartiet og Vänsterpartiet med Mona Sahlin (S) som statsministerkandidat.

Den borgerlige alliansen består av de frie partiene Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet og Kristdemokraterna med statsminister Fredrik Reinfeldt (M) i spissen.

De siste meningsmålingene viser at de rødgrønne har 40,9 prosent oppslutning, mens de borgerlige har 49,8 prosent, skriver Dagens Nyheter.

- Fått drahjelp fra OECD
I forkant av valgkampen ble de rødgrønne spådd en god sjanse til å vinne valget. Dette skyldes at de borgerlige aldri har hatt to regjeringsperioder på rad.

- Hvis den borgerlige alliansen vinner, så blir det første gang at de borgerlige vinner to ganger på rad. Hver gang de borgerlige får makten, så blir det politisk kaos og økonomien går ad undas. Men de har vist at de har klart seg gjennom finanskrisen. OECD har ment at de har klart seg bedre enn andre land, sier Björn Lindahl, Oslo-korrespondent for Dagens Nyheter og Svenske nyheter, til Nettavisen.

Tidligere kommentator i Sveriges Radio, Per Ritzler, sier håndteringen av finanskrisen har trolig vært helt avgjørende for Reinfeldt.

- Det man sier er at den borgerlige alliansen har håndtert finanskrisen veldig bra. Spesielt finansminister Anders Borg i par med Fredrik Reinfeldt som er en valgmagnet. De fire partiene har lykkes med å regjere uten noen egentlige uoverensstemmelser. De fremstår som solide, sier nordisk politisk kommentator, Per Ritzler, til Nettavisen.

- Dessuten har OECD for noen uker siden plassert Sverige som de nest sterkeste når det gjelder økonomisk tilvekst. Dette er en gave til de borgerlige bare to uker før valget, sier Ritzler.

- Kalles det nye arbeiderpartiet
Begge ekspertene er skjønt enige om at Moderaterna har tatt bevisste grep for å bevege seg inn på velgerarenaen til Socialdemokraterna.

- Det som har skjedd i Sverige er at Moderaterna har gått veldig langt til venstre, og det kalles det nye arbeiderpartiet, sier Lindahl.

- Det er et bevisst grep som Moderaterna har tatt. De lanserer seg nå som arbeidernes parti. De gikk til valg for fire år siden med dette nye grepet hvor det å få folk i arbeid var viktigste budskap. Da har de nærmet seg Socialdemokraterna i argumentasjon. Derfor har Socialdemokraterna vanskelig med å få feste i sin argumentasjon, sier Ritzler.

- Hva er det som tyder på at Moderaterna har beveget seg mer inn mot sentrum, Lindahl?

- Det slår mest ut på skattepolitikken hvor man har gitt store skattefradrag til de i lavere middelklasse og oppover. Tidligere har man prioritert de som hadde høyeste skatteprosent, sier Lindahl.

Sverigedemokraterna
Men denne forskyvningen fra høyre til sentrum har ført til at et annet parti har dukket opp.

- Når Moderaterna som tidligere var mer mørkeblått enn hva Høyre i Norge er, og når de har gått så heftig inn til sentrum som de har gjort, så blir det plass til et parti til høyre for dem. Og det er Sverigedemokraterna på vei til å fylle, selv om det ikke er et klassisk høyreparti, men mer et populistisk parti, sier Lindahl.

- Men hva skjer med de innvandringsfiendtlige Sverigedemokraterna, Lindahl?

- Det blir helt avhengig av om de får en vippeposisjon eller ikke. Hvis den borgerlige alliansen har majoritet, så kommer de til å bli ignorert. Hvis de får vippeposisjon, så kommer alle de andre partiene til å prøve å fryse dem ut.

Sperregrense
Sverigedemokraterna har forsøkt å bli et stuerent parti, og gjør det dermed bra på meningsmålingene. De har 7,2 prosent oppslutning på en fersk måling. Men Ritzler sier det er forskjell på meningsmålinger og valg.

- Det er valget som teller. Hvis de har så høy prosent som på meningsmålingene, så kommer de inn i Riksdagen. Men rent praktisk så tror jeg ikke at de kommer inn over sperregrensen på 4,0 prosent.

- Både den borgerlige alliansen og de rødgrønne avdramatiserer litt om Sverigedemokraterna skulle komme inn i Riksdagen, sier Ritzler.

- Visse partier har ambisjoner om å samarbeide på tvers av blokkene for å blokkere Sverigedemokraterna, sier han.

Sprunget ut av nazistbevegelser
Både Sahlin og Reinfeldt gjorde det tydelig under statsministerdebatten søndag kveld at de ikke engang vil røre partiet med en ildtang.

- Sverigedemokraterna er sprunget ut av nazistbevegelser i Sverige. Hva som ligger bak den blankpussede fasaden, det gjenstår å se, sier Ritzler.

Arbeidsledigheten var på seks prosent da Reinfeldt & Co. overtok regjeringsmakten i 2006. I dag er det opp mot ti prosent arbeidsledighet i Sverige.

Ungdomsarbeidsledigheten er hele 25 prosent. Likevel har ikke Sahlin klart å dra nytte av denne voldsomme økningen under Reinfeldt-regjeringen.

Ritzler sier at Mona Sahlin ikke har lyktes med å nå opp under valgkampens innspurt, og understreker at de rødgrønne er et uprøvd kort, og at de lider av en negativ opinionsbølge.

- De rødgrønne er inne i en sirkel av vanskeligheter. Det har vært en del spennende medieanalyser som viser at det er ubalanse i den mengde omtale som Reinfeldt får i forhold til de rødgrønne. De rødgrønne får ikke like mye omtale, og den omtalen de får er mer negativ, sier Ritzler.

Lindahl legger til at spennviddet mellom de tre rødgrønne partiene i Sverige er større enn i Norge, og derfor fremstår den borgerlige alliansen som et mer troverdig alternativ.

Politisk fall for Sahlin
Meningsmålinger viser at 50 prosent av rødgrønne tilhengere tror at de borgerlige vil vinne valget.

- Så de har ikke engang lykkes med å smale sine egne, sier Ritzler.

Socialdemokraterna ligger nå syv prosentpoeng under det de fikk i valget i 2006. Flere politiske analytikere mener Sahlin er ferdig som partileder om de rødgrønne ikke når fram på søndag.

Men Ritzler ønsker ikke å spekulere på fremtiden til Sahlin.

- Men det er et enormt fall for henne politisk hvis hun taper, sier han.

Les: Her er Sveriges nye statsminister
Kristin Clemet: NRK og det svenske valget

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag